Angielskie śniadanie

Angielskie śniadanie
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 3.10

Przygotował:

Martyna Chomacka

Seria kulinarna:
Dzień dobry, śniadanie 2 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Śniadania
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska

Składniki:

  • 2 kiełbaski śniadaniowe
  • 2 jajka
  • ½ puszki białej fasoli
  • 1 mięsisty pomidor
  • 1 pieczarka portobello
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ząbek czosnku
  • kilka chlustów sosu Worcestershire
  • łyżka masła
  • łyżka octu sherry
  • łyżeczka syropu klonowego lub miodu
  • szczypta kuminu
  • sól
  • pieprz
Do podania:
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • liście musztardowca
  • kromka ulubionego chleba
  • odrobina twardego, dojrzewającego sera

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy na nią posiekany czosnek i szczyptę kuminu (ten pięknie tu zagra i uzupełni smak całego dania). Po 2 minutach dodajemy koncentrat pomidorowy i miód. Składniki przesmażamy przez chwilę. Następnie dorzucamy odcedzoną fasolkę, pół pomidora pokrojonego w kostkę, ocet sherry, sól i pieprz, całość przykrywamy i dusimy przez kilka minut na małym ogniu. Jeśli sos jest zbyt gęsty, na końcu dodajemy odrobinę wody.

Rozgrzewamy patelnię grillową i smarujemy odrobiną masła. Układamy na niej kiełbaski, obok drugą połowę pomidora oraz dużą pieczarkę portobello główką do dołu. Posypujemy je solą morską i odrobiną świeżo mielonego pieprzu. Smażymy z obu stron. Patelnia musi być mocno nagrzana, aby warzywa oraz kiełbaski nabrały ciemnych śladów, a nie zaczęły się dusić. Pod koniec grillowania pieczarkę oraz kiełbaski skrapiamy odrobiną sosu Worcestershire

Na małej patelni obok rozgrzewamy odrobinę masła i smażymy dwa jajka. Doprawiamy je solą i pieprzem. Ściągamy je z patelni, gdy białka są ścięte, a żółtka kremowe.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA