Angielskie śniadanie
Przygotował:
Martyna Chomacka
- Seria kulinarna:
- Dzień dobry, śniadanie 2 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Śniadania
- Kuchnia świata:
- Kuchnia brytyjska
Składniki:
- 2 kiełbaski śniadaniowe
- 2 jajka
- ½ puszki białej fasoli
- 1 mięsisty pomidor
- 1 pieczarka portobello
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- ząbek czosnku
- kilka chlustów sosu Worcestershire
- łyżka masła
- łyżka octu sherry
- łyżeczka syropu klonowego lub miodu
- szczypta kuminu
- sól
- pieprz
Do podania:
- kilka gałązek świeżego tymianku
- liście musztardowca
- kromka ulubionego chleba
- odrobina twardego, dojrzewającego sera
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy na nią posiekany czosnek i szczyptę kuminu (ten pięknie tu zagra i uzupełni smak całego dania). Po 2 minutach dodajemy koncentrat pomidorowy i miód. Składniki przesmażamy przez chwilę. Następnie dorzucamy odcedzoną fasolkę, pół pomidora pokrojonego w kostkę, ocet sherry, sól i pieprz, całość przykrywamy i dusimy przez kilka minut na małym ogniu. Jeśli sos jest zbyt gęsty, na końcu dodajemy odrobinę wody.
Rozgrzewamy patelnię grillową i smarujemy odrobiną masła. Układamy na niej kiełbaski, obok drugą połowę pomidora oraz dużą pieczarkę portobello główką do dołu. Posypujemy je solą morską i odrobiną świeżo mielonego pieprzu. Smażymy z obu stron. Patelnia musi być mocno nagrzana, aby warzywa oraz kiełbaski nabrały ciemnych śladów, a nie zaczęły się dusić. Pod koniec grillowania pieczarkę oraz kiełbaski skrapiamy odrobiną sosu Worcestershire
Na małej patelni obok rozgrzewamy odrobinę masła i smażymy dwa jajka. Doprawiamy je solą i pieprzem. Ściągamy je z patelni, gdy białka są ścięte, a żółtka kremowe.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź