Puszysty omlet z cukinią, szczypiorkiem i masłem

Puszysty omlet z cukinią, szczypiorkiem i masłem
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Martyna Chomacka

Seria kulinarna:
Dzień dobry, śniadanie (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Śniadania
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 2-3 jajka
  • ⅓ cukinii
  • świeży szczypiorek
  • świeżo młotkowany pieprz
  • szczypta czosnku granulowanego
  • łyżeczka masła
  • odrobina oliwy do usmażenia cukinii
  • łyżka serka śmietankowego lub kawałek miękkiego sera koziego
  • sól

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Cukinię kroimy w plasterki i układamy na bardzo rozgrzanej patelni z 2 łyżkami oliwy. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Smażymy z obu stron, aż brzegi cukinii zrobią się złote i chrupiące.

Gotową cukinię ściągamy na ręcznik papierowy.

Jajka wbijamy do miseczki. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy (nie ubijamy). Patelnię rozgrzewamy z masłem i wlewamy masę jajeczną. Jajka rozprowadzamy równo i czekamy 3-4 sekundy, aż zaczną się ścinać i wtedy szpatułką próbujemy je zebrać, aby utworzyły się długie farfocle (górną część omletu rozprowadzamy po pustych miejscach).

Kiedy jeszcze widać płynne fragmenty masy jajecznej, na środku układamy plastry cukinii i smarujemy je serkiem. Omlet zawijamy i szybko przekładamy na talerz, aby jajka nie były suche i przeciągnięte.

Gotowy omlet smarujemy masłem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA