Puszysty omlet z cukinią, szczypiorkiem i masłem
Przygotował:
Martyna Chomacka
- Seria kulinarna:
- Dzień dobry, śniadanie (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Śniadania
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 2-3 jajka
- ⅓ cukinii
- świeży szczypiorek
- świeżo młotkowany pieprz
- szczypta czosnku granulowanego
- łyżeczka masła
- odrobina oliwy do usmażenia cukinii
- łyżka serka śmietankowego lub kawałek miękkiego sera koziego
- sól
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Cukinię kroimy w plasterki i układamy na bardzo rozgrzanej patelni z 2 łyżkami oliwy. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Smażymy z obu stron, aż brzegi cukinii zrobią się złote i chrupiące.
Gotową cukinię ściągamy na ręcznik papierowy.
Jajka wbijamy do miseczki. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy (nie ubijamy). Patelnię rozgrzewamy z masłem i wlewamy masę jajeczną. Jajka rozprowadzamy równo i czekamy 3-4 sekundy, aż zaczną się ścinać i wtedy szpatułką próbujemy je zebrać, aby utworzyły się długie farfocle (górną część omletu rozprowadzamy po pustych miejscach).
Kiedy jeszcze widać płynne fragmenty masy jajecznej, na środku układamy plastry cukinii i smarujemy je serkiem. Omlet zawijamy i szybko przekładamy na talerz, aby jajka nie były suche i przeciągnięte.
Gotowy omlet smarujemy masłem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź