Grzanka z pastą z wędzonej makreli, twarożku i warzyw

Grzanka z pastą z wędzonej makreli, twarożku i warzyw
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Martyna Chomacka

Seria kulinarna:
Dzień dobry, śniadanie (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Pasty do chleba, Śniadania
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 2 kromki żytniego chleba z żurawiną
  • 1 wędzona makrela
  • 100 g twarogu chudego
  • czubata łyżka serka śmietankowego
  • 2 garści kaparów
  • łyżka musztardy francuskiej
  • starty ząbek czosnku
  • sok i skórka z cytryny
  • pęczek rzodkiewki
  • łyżka octu balsamicznego
  • sałata rzymska
  • łyżeczka miodu
  • ulubione zioła (pęczek lubczyku lub koperku)
  • kilka łyżek oliwy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Makrelę filetujemy, mięso przekładamy do miski. Dodajemy do niej twaróg, serek śmietankowy, posiekane kapary, posiekane rzodkiewki, ocet balsamiczny, koperek, musztardę francuską, zest z cytryny i sok z połowy cytryny, sól, pieprz i odrobinę miodu.

W oddzielnej miseczce łączymy łyżeczkę musztardy francuskiej, pół łyżeczki miodu, sok z połowy cytryny, starty ząbek czosnku i stopniowo dolewamy oliwę, aż dressing pięknie zemulguje. Na końcu doprawiamy wszystko solą i pieprzem. 

Chleb podgrzewamy w tosterze i na jeszcze gorący wykładamy hojną porcję pasty. Sałatę rzymską polewamy dressingiem, mieszamy liście i tak przybrane układamy na kanapkach.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA