Frittata con pomodori secchi e olive
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia włoska (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 4 suszone pomidory
- garść kolorowych oliwek bez pestek
- 6 jaj
- ½ szklanki startego parmezanu lub grana padano
- kilka plastrów szynki prosciutto crudo
- listki bazylii
- sól
- pieprz
- oliwa
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pomidory kroimy w dużą kostkę lub paseczki, a oliwki w plastry.
Jaja rozkłócamy, ale niezbyt długo, tylko do połączenia żółtek z białkami, doprawiamy solą i mieszamy ze startym serem.
Na średniej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i wrzucamy na nią pomidory i oliwki, jak tylko się lekko podgrzeją, zalewamy mieszanką jaj z serem. Rozprowadzamy jaja równo na patelni, zmniejszamy gaz, przykrywamy i smażymy, aż fritatta ładnie się przyrumieni od spodu.
Następnie zsuwamy ją na talerz, przykrywamy odwróconą patelnią i przewracamy na drugą stronę. Dosmażamy, aż się zetnie. Można ją również zrobić w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotową frittatę kroimy na kawałki i dekorujemy szynką i listkami bazylii. Serwujemy na ciepło lub po wystudzeniu.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź