Domowe chipsy

Domowe chipsy
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Agata Jędraszczak

Seria kulinarna:
ImprezuJEMY (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Dania na karnawał i imprezę

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • olej
  • sól
  • 4 żółtka
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ pęczka natki
  • oliwa
  • sól

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ziemniaki pociąć w bardzo cienkie plastry na mandolinie lub w robocie kuchennym. Posmarować oliwą, posypać solą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni, piec z funkcją termo obiegu przez 15 minut, sprawdzając czy nie brązowieją. Po wyjęciu blachy z piekarnika poczekać chwilę, aż chipsy odparują i staną się chrupiące i pyszne. Gorące chipsy przesypać słodką papryką, ułożyć na ręczniku papierowym. Do blendera wrzucić żółtka, przesiekany czosnek, i natkę. Posolić. Stopniowo wlewać oliwę aż powstanie gładki sos o konsystencji majonezu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA