Jajecznica z kiełbasą
Przygotował:
Jurek Sobieniak
- Seria kulinarna:
- m jak mięso (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 6 wiejskich jaj
- 100 g kiełbasy żywieckiej
- 1 łyżka stołowa masła
- 1 bułka paryska
- sól
- pieprz
- 3 pomidory malinowe
- ½ cebuli
- ocet jabłkowy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pomidory kroimy w ćwiartki i mieszamy z drobno posiekaną cebulą, dodajemy świeżo mielony pieprz, sól i ocet, odstawiamy na 10 min.
Bułkę kroimy pod skosem w plastry 2cm i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni do zrumienienia.
Kiełbasę kroimy w grubą kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy kiełbasę oraz świeżo mielony pieprz, dusimy na wolnym ogniu do momentu zaprzestania pienienia się masła. W tym czasie jajka wbijamy do miski (nie roztrzepujemy). Gdy masło przestanie się pienić zmniejszamy ogień do minimum i wlewamy jajka. Obserwujemy patelnię, gdy zbieleje delikatnie mieszamy białka pomijając żółtka i zostawiamy do kolejnego zbielenia, powtarzamy tę czynność aż całe białko się zetnie. Jajecznice zdejmujemy z ognia i zostawiamy na 2 min. pod przykryciem.
W tym czasie szykujemy talerze, nakładamy pomidory i grzanki. Jajecznicę odkrywamy i mieszamy z żółtkami. Podajemy od razu z pomidorami i bułką.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź