Makaron Crozet z dwoma serami, kiełbasa wieprzowa w białym winie i sos pomidorowy
Oceń przepis:
Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
- David w Europie 2 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Makarony, kluski
Składniki:
- 250 g francuskiego gryczanego makaronu prostokątnego Crozet
- 80 g startego sera Beaufort
- 80 g sera Tomme pokrojony w kostkę
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 2 pomidory pokrojone w kostkę lub puszka pomidorów pelati
- 4 francuskie kiełbaski wieprzowe diots (można zastąpić polskimi białymi kiełbasami)
- 1 cebula drobno pokrojona
- 30 g masła do smażenia plus 30 g masła do makaronu
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kiełbaski nakłuj widelcem i gotuj kilka minut we wrzącej wodzie, a następnie podsmaż na patelni, aż się zarumienią, odstaw.
Na tej samej patelni zeszklij cebulę na maśle i oliwie, dodaj pomidory, dopraw solą, wymieszaj i podsmaż kilka minut. Wlej wino, wymieszaj z cebulą i pomidorami i dodaj usmażoną kiełbasę. Całość przykryj i duś 15-20 minut na wolnym ogniu. Dopraw do smaku.
Ugotuj makaron wg instrukcji podanej na opakowaniu i odcedź. Przed podaniem wymieszaj ciepły makaron z resztą masła i dwoma rodzajami sera, dopraw do smaku pieprzem.
Serwuj na głębokim talerzu. Porcje makaronu i kiełbasę polej sosem pomidorowym.
Na tej samej patelni zeszklij cebulę na maśle i oliwie, dodaj pomidory, dopraw solą, wymieszaj i podsmaż kilka minut. Wlej wino, wymieszaj z cebulą i pomidorami i dodaj usmażoną kiełbasę. Całość przykryj i duś 15-20 minut na wolnym ogniu. Dopraw do smaku.
Ugotuj makaron wg instrukcji podanej na opakowaniu i odcedź. Przed podaniem wymieszaj ciepły makaron z resztą masła i dwoma rodzajami sera, dopraw do smaku pieprzem.
Serwuj na głębokim talerzu. Porcje makaronu i kiełbasę polej sosem pomidorowym.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Makarony, kluski
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W