Prawdziwe samosy z Pendżabu

Prawdziwe samosy z Pendżabu
Oceń przepis:
35 ocen Średnia ocena: 3.30
Seria kulinarna:
W świecie przypraw Anjum (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska
Ilość osób:
5

Składniki:

Nadzienie:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 185ºC.

Nadzienie: rozgrzej 3 łyżki oleju na dużej patelni. Dodaj kmin i nasiona kolendry i smaż przez 10 sekund. Dodaj cebulę i smaż, aż zmięknie. Dodaj przyprawy, ziemniaki, groszek, imbir, chili i 1 łyżeczkę soli. Podsmaż wszystko i rozgnieć ziemniaki tak, aby zostało trochę małych grudek. Dodaj 3 łyżki wody, żeby mieszanka nie była zbyt sucha i smaż przez kolejne 3-4 minuty, mieszając co chwilę. Dodaj świeżą kolendrę. Spróbuj i dopraw w razie konieczności.

Samosy: weź arkusz ciasta filo i posmaruj roztopionym masłem. Z kolejnym arkuszem zrób tak samo. Pokrój ciasto na pasy (w zależności od tego, jak duże chcesz samosy). Nałóż łyżkę nadzienia przy brzegu paska i zawijaj tak, aby uzyskać trójkątny kształt. Posmaruj masłem i połóż na blasze.

Włóż do piekarnika na 15 minut.

Podawaj na gorąco z chutneyem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA