Prawdziwe samosy z Pendżabu
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- W świecie przypraw Anjum (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
- Ilość osób:
- 5
Składniki:
- ciasto filo
- roztopione masło
Nadzienie:
- ½ małej cebuli, drobno posiekanej
- 350 g ziemniaków, gotowanych, schłodzonych i obranych
- 2 duże garści mrożonego groszku
- 1-2 łyżeczki posiekanej zielonej chili
- ½-¾ łyżeczki świeżo startego imbiru
- po ½ łyżeczki kminu rzymskiego i nasion kolendry
- ¼ łyżeczki czerwonej chili w proszku
- po ⅔ łyżeczki kurkumy, kminu rzymskiego i suszonego mango w proszku
- 1½ łyżeczki kolendry w proszku
- ⅓ łyżeczki garam masala (opcjonalnie)
- duża garść świeżej posiekanej kolendry
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 185ºC.
Nadzienie: rozgrzej 3 łyżki oleju na dużej patelni. Dodaj kmin i nasiona kolendry i smaż przez 10 sekund. Dodaj cebulę i smaż, aż zmięknie. Dodaj przyprawy, ziemniaki, groszek, imbir, chili i 1 łyżeczkę soli. Podsmaż wszystko i rozgnieć ziemniaki tak, aby zostało trochę małych grudek. Dodaj 3 łyżki wody, żeby mieszanka nie była zbyt sucha i smaż przez kolejne 3-4 minuty, mieszając co chwilę. Dodaj świeżą kolendrę. Spróbuj i dopraw w razie konieczności.
Samosy: weź arkusz ciasta filo i posmaruj roztopionym masłem. Z kolejnym arkuszem zrób tak samo. Pokrój ciasto na pasy (w zależności od tego, jak duże chcesz samosy). Nałóż łyżkę nadzienia przy brzegu paska i zawijaj tak, aby uzyskać trójkątny kształt. Posmaruj masłem i połóż na blasze.
Włóż do piekarnika na 15 minut.
Podawaj na gorąco z chutneyem.
Nadzienie: rozgrzej 3 łyżki oleju na dużej patelni. Dodaj kmin i nasiona kolendry i smaż przez 10 sekund. Dodaj cebulę i smaż, aż zmięknie. Dodaj przyprawy, ziemniaki, groszek, imbir, chili i 1 łyżeczkę soli. Podsmaż wszystko i rozgnieć ziemniaki tak, aby zostało trochę małych grudek. Dodaj 3 łyżki wody, żeby mieszanka nie była zbyt sucha i smaż przez kolejne 3-4 minuty, mieszając co chwilę. Dodaj świeżą kolendrę. Spróbuj i dopraw w razie konieczności.
Samosy: weź arkusz ciasta filo i posmaruj roztopionym masłem. Z kolejnym arkuszem zrób tak samo. Pokrój ciasto na pasy (w zależności od tego, jak duże chcesz samosy). Nałóż łyżkę nadzienia przy brzegu paska i zawijaj tak, aby uzyskać trójkątny kształt. Posmaruj masłem i połóż na blasze.
Włóż do piekarnika na 15 minut.
Podawaj na gorąco z chutneyem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W