Granita Shikanji z cytrynowym crème fraîche
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- W świecie przypraw Anjum (odc. 7)
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 500 ml wody
- 85-90 ml soku z cytryny (około 1 dużej dojrzałej cytryny)
- skórka z jednej cytryny
- 135 g cukru
- 1/16 łyżeczki czarnej soli
- 1/8 łyżeczki prażonego kminu rzymskiego w proszku
- 4 gałązki mięty, umyte i porwane
Cytrynowy crème fraîche
- 100 g crème fraîche
- 3 łyżeczki cukru
- skórka z ½ cytryny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do małego rondla wlej wodę i wsyp cukier. Gotuj, aż cukier się rozpuści. Zdejmij rondel z ognia, dodaj połowę skórki z cytryny, cały sok, kmin rzymski, sól i miętę. Poczekaj 45 minut, aż napój się schłodzi. Wyłóż miętę i przelej ciecz do płaskiego, prostokątnego pojemnika. Przykryj wiekiem i umieść w zamrażalniku. Co 45 minut wyjmij pojemnik i rozbij widelcem formujące się kryształki. Czynność powtarzaj, aż granita całkowicie się zmrozi.
Przed serwowaniem połącz składniki na cytrynowy crème fraîche.
Wyjmij granitę z zamrażalnika i jeszcze raz przejedź widelcem po powierzchni. Nałóż granitę do małych szklanek lub miseczek, posyp miętą i dołóż krem. Natychmiast podawaj.
Przed serwowaniem połącz składniki na cytrynowy crème fraîche.
Wyjmij granitę z zamrażalnika i jeszcze raz przejedź widelcem po powierzchni. Nałóż granitę do małych szklanek lub miseczek, posyp miętą i dołóż krem. Natychmiast podawaj.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W