Chleb z przyprawami

Chleb z przyprawami
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Laura Calder

Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu (odc.12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 150 ml ciemnego miodu
  • 50 g brązowego cukru
  • 250 ml śmietany lub mleka
  • 110 g masła
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/2 łyżeczki anyżu
  • 1/4 łyżeczki kolendry (niekonieczne)
  • 1/4 łyżeczki kardamonu (niekonieczne)
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta goździków
  • szczypta soli
  • starta skórka 1 pomarańczy lub cytryny (bądź kandyzowana skórka pomarańczy)
  • 1 jajko
  • lekko roztrzepane

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zagotuj w rondlu miód, cukier, mleko i masło. Przesiej suche składniki i dodaj skórkę. Zrób wgłębienie w suchych składnikach. Dodaj jajko oraz miodową mieszankę. Mieszaj powoli zagarniając suche składniki. Ciasto wlej do natłuszczonej i posypanej mąką formy do chleba. Piecz w temperaturze 175°C, aż wetknięta w ciasto wykałaczka będzie sucha, czyli około 50 min. Ostudź chleb. Zawiń w folię plastikową i odłóż na kilka dni przed podaniem. (W tym czasie miodowy smak dojrzeje, a chleb będzie smakował wyśmienicie).

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA