Chleb z przyprawami
Oceń przepis:
Przygotował:
Laura Calder
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu (odc.12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 150 ml ciemnego miodu
- 50 g brązowego cukru
- 250 ml śmietany lub mleka
- 110 g masła
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1/2 łyżeczki anyżu
- 1/4 łyżeczki kolendry (niekonieczne)
- 1/4 łyżeczki kardamonu (niekonieczne)
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta goździków
- szczypta soli
- starta skórka 1 pomarańczy lub cytryny (bądź kandyzowana skórka pomarańczy)
- 1 jajko
- lekko roztrzepane
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zagotuj w rondlu miód, cukier, mleko i masło. Przesiej suche składniki i dodaj skórkę. Zrób wgłębienie w suchych składnikach. Dodaj jajko oraz miodową mieszankę. Mieszaj powoli zagarniając suche składniki. Ciasto wlej do natłuszczonej i posypanej mąką formy do chleba. Piecz w temperaturze 175°C, aż wetknięta w ciasto wykałaczka będzie sucha, czyli około 50 min. Ostudź chleb. Zawiń w folię plastikową i odłóż na kilka dni przed podaniem. (W tym czasie miodowy smak dojrzeje, a chleb będzie smakował wyśmienicie).
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W