Bajgle
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia amerykańska (odc. 1)
Trudność:
średnie
Rodzaj dania:
Pieczywo, Śniadania
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej

Składniki:

  • 320 ml ciepłej wody
  • 10 g suszonych drożdży
  • 1,5 łyżki cukru
  • 500 g maki pszennej chlebowej typ 650-750
  • 1,5 łyżeczki soli
Ponadto:
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka sezamu jasnego
  • 1 łyżka sezamu czarnego
  • 1 łyżka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka maku
  • ½ łyżki soli w płatkach
  • 2 łyżki melasy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Do ciepłej wody wsypujemy cukier i drożdże, mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut, aż zaczną pracować.

Mąkę wsypujemy do szerokiej miski, dodajemy sól i wlewamy podrośnięty zaczyn. Następnie za pomocą łyżki zaczynamy całość mieszać. Jak zacznie się łączyć, przekładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy ok. 10 minut. Rozciągamy ciasto i zagniatamy, ponownie rozciągamy i zagniatamy. Powinno być gładkie i elastyczne.

Miskę skrapiamy oliwą, układamy w niej wyrobione ciasto, smarujemy je lekko z wierzchu oliwą, okrywamy mokrą ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy na ok. 1,5 h, aż podwoi objętość.

Następnie odgazowujemy ciasto wybijając je pięścią, przekładamy na stolnicę i krótko wyrabiamy. Dzielimy na 8 porcji, każdą z porcji zawijamy kilkakrotnie do środka, po czym formujemy zgrabne, równe kulki. Na środku robimy palcem dziurkę i za pomocą dwóch palców rozszerzamy ją okręcając na około palców. Odkładamy na blaszkę, przykrywamy folią spożywczą na ok. 15 minut, żeby odpoczęło.

W szerokim rondlu zagotowujemy wodę wraz z melasą, na gotującą się wodę delikatnie wrzucamy uformowane bajgle i gotujemy po ok. 1 minucie z każdej strony.

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni C, wyławiamy bajgle z kąpieli, odsączamy z nadmiaru, wody najlepiej łyżką cedzakową. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozkłóconym żółtkiem i obsypujemy mieszanką sezamu, czosnku, maku i soli w płatkach.

Wstawiamy do pieca na 20-25 minut, aż pięknie się zarumienią. Studzimy i serwujemy z ulubionymi dodatkami w formie kanapki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA