Mozzarella in carozza

Mozzarella in carozza
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Martyna Chomacka

Seria kulinarna:
Dzień dobry, śniadanie 2 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Śniadania
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 1 mozzarella fior di latte
  • 4 kromki dobrej jakości chleba tostowego
  • kilka listków świeżego oregano
  • 2 jajka
  • 60 g panko
  • mąka do panierowania
  • kilka łyżek masła klarowanego do smażenia
Do podania:
  • ulubiony sos pomidorowy
  • sól morska

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Odkrawamy skórkę z chleba tostowego. Na dwie kromki kładziemy plastry mozzarelli oraz po kilka listków oregano (można także zetrzeć troszkę zestu z cytryny) i przykrywamy pozostałymi kromkami. Całość lekko zgniatamy i ściskamy brzegi kanapki, aby jajko nie dostało się do środka.

Tosty oprószamy mąką, następnie wkładamy do rozmąconego, doprawionego solą i pieprzem jajka, a na końcu dokładnie obtaczamy w panko.

Tosty smażymy z obu stron na maśle klarowanym, aż będą złote i chrupiące. Gotowe tosty kroimy na pół i podajemy z ulubionym sosem kanapkowym.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA