Mozzarella in carozza
Oceń przepis:
Przygotował:
Martyna Chomacka
- Seria kulinarna:
- Dzień dobry, śniadanie 2 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Śniadania
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 1 mozzarella fior di latte
- 4 kromki dobrej jakości chleba tostowego
- kilka listków świeżego oregano
- 2 jajka
- 60 g panko
- mąka do panierowania
- kilka łyżek masła klarowanego do smażenia
Do podania:
- ulubiony sos pomidorowy
- sól morska
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Odkrawamy skórkę z chleba tostowego. Na dwie kromki kładziemy plastry mozzarelli oraz po kilka listków oregano (można także zetrzeć troszkę zestu z cytryny) i przykrywamy pozostałymi kromkami. Całość lekko zgniatamy i ściskamy brzegi kanapki, aby jajko nie dostało się do środka.
Tosty oprószamy mąką, następnie wkładamy do rozmąconego, doprawionego solą i pieprzem jajka, a na końcu dokładnie obtaczamy w panko.
Tosty smażymy z obu stron na maśle klarowanym, aż będą złote i chrupiące. Gotowe tosty kroimy na pół i podajemy z ulubionym sosem kanapkowym.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Śniadania
Kuchnia włoska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W