Pęczki sałaty z szynką

Pęczki sałaty z szynką
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Domowy kucharz 2 (odc. 24)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżka ziarnistej musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 60 ml oliwy
  • sól i pieprz
  • 8 plastrów szynki parmeńskiej
  • około 450g mieszkanki sałat: rukoli, liści gorczycy, jarmużu
  • 8 wąsów szczypiorku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W misce utrzyj na gładki sos musztardę, miód, oliwę, sok i skórkę z 1 cytryny, sól i pieprz.
Ułóż plastry szynki na desce, pozostawiając między nimi dużo miejsca. Złóż razem 8-12 liści sałat, łodygami w jedną stronę. Ułóż wąską częścią na plastrze szynki tak, aby liście wystawały z jednej strony, a łodygi kończyły się równo z plastrem. Przygotuj drugi pęczek i połóż w odwrotną stronę. Połóż 1 wąs szczypiorku tak, aby wystawał z obu stron. Zwiń ciasno plaster szynki i rozetnij przez środek (tam, gdzie nałożyły się na siebie łodygi sałaty). Postaw pęczki na rozcięciach. Będziesz mieć 16 pęczków liści, które trzyma u podstawy plaster szynki. Ułóż na półmisku i polej dressingiem musztardowo-miodowym.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA