Pęczki sałaty z szynką
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz 2 (odc. 24)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- sok i skórka z 1 cytryny
- 1 łyżka ziarnistej musztardy
- 1 łyżka miodu
- 60 ml oliwy
- sól i pieprz
- 8 plastrów szynki parmeńskiej
- około 450g mieszkanki sałat: rukoli, liści gorczycy, jarmużu
- 8 wąsów szczypiorku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W misce utrzyj na gładki sos musztardę, miód, oliwę, sok i skórkę z 1 cytryny, sól i pieprz.
Ułóż plastry szynki na desce, pozostawiając między nimi dużo miejsca. Złóż razem 8-12 liści sałat, łodygami w jedną stronę. Ułóż wąską częścią na plastrze szynki tak, aby liście wystawały z jednej strony, a łodygi kończyły się równo z plastrem. Przygotuj drugi pęczek i połóż w odwrotną stronę. Połóż 1 wąs szczypiorku tak, aby wystawał z obu stron. Zwiń ciasno plaster szynki i rozetnij przez środek (tam, gdzie nałożyły się na siebie łodygi sałaty). Postaw pęczki na rozcięciach. Będziesz mieć 16 pęczków liści, które trzyma u podstawy plaster szynki. Ułóż na półmisku i polej dressingiem musztardowo-miodowym.
Ułóż plastry szynki na desce, pozostawiając między nimi dużo miejsca. Złóż razem 8-12 liści sałat, łodygami w jedną stronę. Ułóż wąską częścią na plastrze szynki tak, aby liście wystawały z jednej strony, a łodygi kończyły się równo z plastrem. Przygotuj drugi pęczek i połóż w odwrotną stronę. Połóż 1 wąs szczypiorku tak, aby wystawał z obu stron. Zwiń ciasno plaster szynki i rozetnij przez środek (tam, gdzie nałożyły się na siebie łodygi sałaty). Postaw pęczki na rozcięciach. Będziesz mieć 16 pęczków liści, które trzyma u podstawy plaster szynki. Ułóż na półmisku i polej dressingiem musztardowo-miodowym.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia włoska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W