Rigatoni alla norma
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia włoska (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 1 duży bakłażan
- 200 g makaronu rigatoni
- oliwa
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- świeża bazylia (½ pęczka)
- 1 puszka pomidorów
- 70 g solonej, twardej ricotty lub parmezanu startego na grubej tarce
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Bakłażana kroimy na paski wielkości frytek. Na sporej porcji rozgrzanej oliwy smażymy partiam,i aż paski z każdej strony będą rumiane, w razie potrzeby przed nałożeniem kolejnej porcji uzupełniamy oliwę na patelni.
Następnie na patelnię z bakłażanem (kilka kawałków odkładamy do dekoracji) wlewamy zmiksowane blenderem pomidory (jeśli na patelni jest za duża porcja tłuszczu, odlewamy go). Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano i doprawiamy całość solą i pieprzem. Na średnim ogniu dusimy całość ok. 10 minut, w razie potrzeby doprawiamy i dodajemy poszatkowaną bazylię.
Do sosu dodajemy ugotowany makaron, mieszamy całość i serwujemy mocno obsypany startym na grubych oczkach serem, odłożony kawałkami bakłażana i listkami świeżej bazylii.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź