Domowy makaron tagliatelle
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
Składniki:
- 125 g mąki pszennej
- 125 g mąki krupczatki
- 2 jaja
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki gorącej wody
- łyżeczka soli
- mąka do podsypywania blatu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do miski wsypać przesiane obie mąki, doprawić solą i zrobić na środku dołek. W osobnym naczyniu roztrzepać jaja, dodać oliwę wlać do dołka w mące, dolać 3-4 łyżki gorącej wody. Mikserem z końcówką w kształcie haka zarobić ciasto (lub ręcznie). Jak nie będzie się łączyć w gładkie ciasto, dolewać po troszku gorącej wody, jeśli będzie za rzadkie podsypać mąką. Jak będzie ładne, lekko błyszczące wyłożyć na stolnicę i wyrabić jeszcze chwilkę. Ciasto podzielić na 3 - 4 części, 2 z nich przykryć czystą ściereczką, żeby nie obeschło. Pozostałą część bardzo cienko rozwałkowujemy, na prawie przezroczysty arkusz. Podsypujemy mąką, ale bez przesady. Arkusz należy pokroić, w moim przypadku na paski szerokości ok. 1 centymetra, można sobie sprawę ułatwić i lekko zrolować ciasto i kroić jak roladkę. Każdy z pasków rozwiesić np. na oparciu krzesła, lub na blacie na czystej ściereczce. Pozostawić tak na min. 30-40 minut (tak samo postępujemy z resztą ciasta). Po tym czasie możemy gotować w osolonym wrzątku. Po ugotowaniu odsączony makaron łączymy z pesto lub ulubionym sosem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Makarony, kluski
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W