Knedle z morelami zapiekane pod koglem-moglem i podane z chrupiącą kaszą gryczaną
Oceń przepis:
Przygotował:
Andrzej Polan
- Seria kulinarna:
- Czy na pewno umiesz gotować? 3 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
Składniki:
- Ciasto:
- 600 ml wody
- 60 g masła
- 500 g mąki
- 4 jajka
- 1 łyżka maku
- szczypta soli
- cukier wanilinowy
10 małych, dojrzałych moreli
- 10 truskawek
- cynamon
- cukier trzcinowy w kostkach
- kwiaty nasturcji do dekoracji
Kogel-mogel:
- 10 żółtek
- 150 g cukru
Kajmak:
- 50 g masła
- 100 g cukru
- 100 ml śmietany 30%
200 g kaszy gryczanej prażonej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy ciasto. Wodę zagotowujemy z solą, odrobiną cukru i masłem. Do gotującej się wody dodajemy mąkę, zaparzamy jak ciasto na ptysie. Zestawiamy z ognia. Ciasto, które wygląda jak gęsty kluch, za chwilę zmieni swój wygląd. Powoli dodajemy jajka i mak, ucierając najlepiej za pomocą miksera. Odstawiamy, aby lekko przestygło, a w międzyczasie przygotowujemy owoce.
Morele pozbawiamy pestek, oprószamy cynamonem i na miejsce pestek wkładamy kawałki kostek cukru. Truskawki pozbawiamy szypułek i obtaczamy w mące ziemniaczanej z dodatkiem cukru wanilinowego.
Owoce obtaczamy w rozwałkowanym cieście, zawijamy jak klasyczne knedle i gotujemy w wodzie z dodatkiem cukru wanilinowego.
Ugotowane knedle wykładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy koglem-moglem, ukręconym z żółtek i cukru.
Z cukru przygotowujemy karmel, dodajemy masło i na koniec śmietanę, gotujemy do odparowania. Kaszę wrzucamy na sitku na mocno rozgrzany olej i przygotowujemy popcorn z kaszy. Do popcornu wlewamy powstały kajmak i mieszamy widelcem.
W naczyniu żaroodpornym układamy knedle, polewamy je koglem-moglem i wstawiamy na kilka minut do nagrzanego piekarnika. Po wyjęciu dekorujemy uprażoną kaszą gryczaną, truskawkami i kwiatami nasturcji.
Morele pozbawiamy pestek, oprószamy cynamonem i na miejsce pestek wkładamy kawałki kostek cukru. Truskawki pozbawiamy szypułek i obtaczamy w mące ziemniaczanej z dodatkiem cukru wanilinowego.
Owoce obtaczamy w rozwałkowanym cieście, zawijamy jak klasyczne knedle i gotujemy w wodzie z dodatkiem cukru wanilinowego.
Ugotowane knedle wykładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy koglem-moglem, ukręconym z żółtek i cukru.
Z cukru przygotowujemy karmel, dodajemy masło i na koniec śmietanę, gotujemy do odparowania. Kaszę wrzucamy na sitku na mocno rozgrzany olej i przygotowujemy popcorn z kaszy. Do popcornu wlewamy powstały kajmak i mieszamy widelcem.
W naczyniu żaroodpornym układamy knedle, polewamy je koglem-moglem i wstawiamy na kilka minut do nagrzanego piekarnika. Po wyjęciu dekorujemy uprażoną kaszą gryczaną, truskawkami i kwiatami nasturcji.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Makarony, kluski
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W