Knedle z morelami zapiekane pod koglem-moglem i podane z chrupiącą kaszą gryczaną

Knedle z morelami zapiekane pod koglem-moglem
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Andrzej Polan

Seria kulinarna:
Czy na pewno umiesz gotować? 3 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski

Składniki:

10 małych, dojrzałych moreli
Kogel-mogel:
  • 10 żółtek
  • 150 g cukru
Kajmak:
  • 50 g masła
  • 100 g cukru
  • 100 ml śmietany 30%
200 g kaszy gryczanej prażonej

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy ciasto. Wodę zagotowujemy z solą, odrobiną cukru i masłem. Do gotującej się wody dodajemy mąkę, zaparzamy jak ciasto na ptysie. Zestawiamy z ognia. Ciasto, które wygląda jak gęsty kluch, za chwilę zmieni swój wygląd. Powoli dodajemy jajka i mak, ucierając najlepiej za pomocą miksera. Odstawiamy, aby lekko przestygło, a w międzyczasie przygotowujemy owoce.

Morele pozbawiamy pestek, oprószamy cynamonem i na miejsce pestek wkładamy kawałki kostek cukru. Truskawki pozbawiamy szypułek i obtaczamy w mące ziemniaczanej z dodatkiem cukru wanilinowego.
Owoce obtaczamy w rozwałkowanym cieście, zawijamy jak klasyczne knedle i gotujemy w wodzie z dodatkiem cukru wanilinowego.

Ugotowane knedle wykładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy koglem-moglem, ukręconym z żółtek i cukru.

Z cukru przygotowujemy karmel, dodajemy masło i na koniec śmietanę, gotujemy do odparowania. Kaszę wrzucamy na sitku na mocno rozgrzany olej i przygotowujemy popcorn z kaszy. Do popcornu wlewamy powstały kajmak i mieszamy widelcem.

W naczyniu żaroodpornym układamy knedle, polewamy je koglem-moglem i wstawiamy na kilka minut do nagrzanego piekarnika. Po wyjęciu dekorujemy uprażoną kaszą gryczaną, truskawkami i kwiatami nasturcji.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA