Czekoladowe tagliatelle z sosem migdałowym

Czekoladowe tagliatelle
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Matteo Brunetti

Seria kulinarna:
Bitwa na smaki: David vs Matteo 2 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • Ciasto:
  • 180 g mąki
  • 20 g kakao
  • 2 jajka
  • szczypta soli
Sos:
  • 80 g migdałów
  • 150 g mleka 3,2%
  • 20 g masła
  • 150 g parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • szczypta kardamonu
  • oliwa

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wyrób ciasto do makaronu z mąki, kakao, jajek i soli. Zafoliuj i schłodź w lodówce przez 30 minut.

Rozgrzej mleko z masłem. Podsmaż migdały i zblednuj z tartym parmezanem. Po trochu dolewaj mleko, żeby powstałą idealna konsystencja, płynna, nie za rzadka i nie za gęsta.

Przypraw solą i pieprzem oraz kardamonem.

Rozwałkuj makaron, pokrój tagliatelle, gotuj w osolonym wrzątku 1-1,5 minuty. Na patelni wymieszaj gotowy makaron z sosem i podgrzej na średnim ogniu. Podaj na talerzu i udekoruj parmezanem, oliwą, migdałami i kakao.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA