Makaron z groszkowym pesto
Przygotował:
Jamie Oliver
- Seria kulinarna:
- Zostań w domu, gotuj z Jamiem (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 100 g mrożonego groszku
- ¼ ząbka czosnku
- 2 gałązki świeżej bazylii lub mięty
- 30 g orzeszków piniowych
- 30 g parmezanu plus trochę do starcia na talerz
- dowolny makaron
Zamienniki:
- Użyjcie dowolnych orzechów. Migdały świetnie się sprawdzą, ale warto eksperymentować i tworzyć własne połączenia.
- Parmezan to klasyka, ale można użyć każdego twardego sera.
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przyrządzenie tego łatwego sosu trwa tyle, co ugotowanie suchego makaronu w osolonym wrzątku – stawiamy na szybkość i prostotę. Z przepisu wychodzą dwie porcje, ale można go łatwo dostosować do mniejszej lub większej liczby osób. Pamiętajcie, że na osobę bierzemy około 75 g suszonego makaronu – kształt dowolny. Możecie też zagnieść własny makaron z mąki i wody z mojego super łatwego przepisu.
Do garnka z gotującym się makaronem włożyć sitko, wrzucić do niego groszek, blanszować 2 minuty.
Czosnek obrać, wrzucić do moździerza ze szczyptą soli morskiej. Dodać porwane zioła i orzeszki piniowe.
Groszek odcedzić, dodać do moździerza, rozetrzeć wszystko do pożądanej konsystencji – ja lubię, kiedy pesto jest ziarniste.
Dodać drobno starty parmezan i 2 łyżki oliwy extra virgin – tyle, aby pesto można było nabierać łyżką. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Makaron odcedzić, zachowując kubek wody z gotowania. Makaron wymieszać z pesto, rozrzedzając kilkoma łyżkami wody z gotowania.
Makaron nałożyć na talerze. Można go skropić oliwą extra virgin i posypać startym parmezanem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź