Chleb na zakwasie

Chleb na zakwasie
Oceń przepis:
44 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Jola Słoma

Seria kulinarna:
ATELIER SMAKU (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wszystkie suche składniki mieszamy. Dolewamy wodę, ciągle mieszając, aż do uzyskania konsystencji ciasta racuchowego (ciasto musi odrywać się od ręki, ale nie spływać). Następnie dodajemy
zakwas i dokładnie mieszamy. Odstawiamy, przykrywając ściereczką, w ciepłe miejscu na 4-8 godzin w zależności od ilości zakwasu, temperatury pomieszczenia oraz od tego, czy wolimy chleb mniej lub
bardziej kwaśny. Kiedy ciasto urośnie i będzie miało charakterystyczny kwaśny zapach oraz smak, odkładamy z niego około pół szklanki jako zakwas na następny chleb, a pozostałym ciastem napełniamy blachy wysmarowane olejem (do ¾ wysokości). Możemy posypać po wierzchu makiem, sezamem lub czarnuszką. Wkładamy do zimnego piekarnika i nagrzewamy do temperatury 220-250 stopni C. Pieczemy 1 godzinę i 15-30 minut, aż skórka chleba będzie ładnie zarumieniona. Wyjmujemy i zostawiamy, by chleb odparował. Taki chleb na zakwasie nadaje się do jedzenia przez tydzień. Przepis na chleb domowy warto mieć w swoich kulinarnych zbiorach.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA