Roszponka z karmelizowanymi orzechami nerkowca i chili - Marieta Marecka
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
Składniki:
- 1/2 opakowania roszponki (umyta i osuszona wcześniej "czeka" w misce)
- orzechy nerkowca ok. 50 g
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki miodu (najlepiej jakiegoś płynnego ja lubię akacjowy)
- 1 strączek chili poszatkowany
- świeża mięta
- oliwa z oliwek
- 1/2 owocu granata
- sok z 1/2 limonki (wyciśnięty wcześniej)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzewamy patelnię i na suchą wrzucamy orzechy i sezam, prażymy do zezłocenia, polewamy miodem, dodajemy chili i karmelizujemy całość. Do miski wrzucamy sałatę, listki mięty, dodajemy sól, pieprz, sok z limonki i oliwę z oliwek. Mieszamy całość. Owoc granatu obieramy i "wystukujemy" pestki drewnianą łyżką. Sałatę wkładamy do pojemniczków, dodajemy orzechy i pestki granatu.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki, sałaty i surówki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W