Grawlax z łososia z buraczkami
Oceń przepis:
Przygotował:
Adriana Marczewska
- Seria kulinarna:
- Ślinotok (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
Składniki:
- ½ kg surowego łososia
- 1 kg buraków
- 4 cytryny
- 2 pęczki koperku
- 1 fenkuł
- korzeń chrzanu
- miód
- oliwa z oliwek
- sól gruboziarnista
- pieprz
- rukola
- lód
- 120 ml wódki ziołowej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Łososia oczyszczamy, układamy skórą do dołu w płaskim naczyniu z rantem (będzie puszczał sok).
Wcieramy w niego sól, układamy startą skórkę z cytryny, posiekany koperek, starty chrzan i tarte buraki, zalewamy wódką, przykrywamy folią, przygniatamy czymś ciężkim i odstawiamy na noc.
Buraki gotujemy, wykrawamy z nich ringiem odpowiedni kształt i delikatnie karmelizujemy na maśle i miodzie.
Fenkuł kroimy cieniutko i wsadzamy do miski z wodą i lodem, żeby zrobił się chrupiący.
Po nocy wyjmujemy łososia, zdejmujemy wszystkie warzywa z góry.
Kroimy go w cieniutkie paseczki i układamy razem z rukolą, karmelizowanymi burakami i fenkułem.
Wcieramy w niego sól, układamy startą skórkę z cytryny, posiekany koperek, starty chrzan i tarte buraki, zalewamy wódką, przykrywamy folią, przygniatamy czymś ciężkim i odstawiamy na noc.
Buraki gotujemy, wykrawamy z nich ringiem odpowiedni kształt i delikatnie karmelizujemy na maśle i miodzie.
Fenkuł kroimy cieniutko i wsadzamy do miski z wodą i lodem, żeby zrobił się chrupiący.
Po nocy wyjmujemy łososia, zdejmujemy wszystkie warzywa z góry.
Kroimy go w cieniutkie paseczki i układamy razem z rukolą, karmelizowanymi burakami i fenkułem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W