Ciasteczka maślane cytrynowo-waniliowe

Ciasteczka maślane cytrynowo-waniliowe
Oceń przepis:
44 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
Mała Improwizacja (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • 200 g miękkiego masła Lurpak Klasyczne
  • 150 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • skórka starta z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
Do podania:
  • 2 łyżki cukru pudru

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Miękkie masło i cukier puder utrzeć w malakserze, dodać pastę z wanilii, startą skórkę z cytryny i żółtko, dodać przesiane mąki i utrzeć.
Przełożyć masę do rękawa cukierniczego i chłodzić około 10 minut w lodówce.
Po schłodzeniu masę wycisnąć na blaszkę, formując ciasteczka, wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 7 do 9 minut w temp. 160 stopni. Podawać posypane cukrem pudrem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA