Cup cakes
Oceń przepis:
Przygotował:
Piotr Przykaza
- Seria kulinarna:
- Jak Piotr przykazał (odc.10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej
Składniki:
- 2 jajka kurze
- 100 g cukru pudru
- 100 g masła
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 350 ml mąki
- 120 ml mleka
- esencja waniliowa (w zależności od upodobań)
Lukier
- 50 g miękkiego masła
- 80 g cukru pudru
- 1 esencja waniliowa (może być każda inna, np. migdałowa)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zważyć jajka (z reguły ok. 100g). Odmierzyć tyle samo cukru pudru i masła. Wymieszać dokładnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i dokładnie miksować co najmniej 5 minut aż uformuje się jednolite, puszyste ciasto. Nagrzać piekarnik do 180-200 stopni C. Przygotować formę (9-12 otworów jak do przygotowania muffinów), wyłożyć ją papierem i zalać ciastem do 2/3 wysokości.
Po 20 minutach cup cakes będą gotowe. Poznać po lekko brązowym, zarumienionym ciastku. Udekorować lukrem jak ostygną.
Przygotowanie lukru:
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Nałożyć na ciasteczka jak już wystygną. Oczywiście dla większej przyjemności dzieci można zabarwić lukier barwnikiem spożywczym.
Po 20 minutach cup cakes będą gotowe. Poznać po lekko brązowym, zarumienionym ciastku. Udekorować lukrem jak ostygną.
Przygotowanie lukru:
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Nałożyć na ciasteczka jak już wystygną. Oczywiście dla większej przyjemności dzieci można zabarwić lukier barwnikiem spożywczym.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W