Kruche babeczki z kremem waniliowym i wiśniami - Kamil Mikołajczyk

Kruche babeczki z kremem waniliowym
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 150 g masła
  • 100 cukru pudru
  • 4 żółtka

Krem do napełnienia babeczek

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotowanie ciasta:
Wszystkie składniki siekam i zagniatam ciasto. Rozwałkowuję cienko i wykrawam babeczki. Piekę w temperaturze 150 stopni przez około 30 minut.

Przygotowanie kremu:
Żółtka mieszam z 1 łyżką mąki pszennej, 1 łyżką mąki ziemniaczanej, 1 szklanką cukru, wszystko rozpuszczam w ½ szklanki mleka. 1 szklankę mleka zagotowuję z wanilią i wlewam przygotowaną mieszankę. Gotuję jak budyń. Studzę. Następnie ucieram masło i dodaję budyń. Na koniec wrzucam posiekane migdały.

Wierzch:
Śmietanę ubijam z cukrem pudrem i dodaję trochę soku z cytryny. Babeczki napełniam kremem. Następnie szprycuję bitą śmietaną, posypuję jedną stronę kakao i dekoruję wiśniami smażonymi.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA