Kruche babeczki z kremem waniliowym i wiśniami - Kamil Mikołajczyk
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
- 300 g mąki
- 150 g masła
- 100 cukru pudru
- 4 żółtka
Krem do napełnienia babeczek
- 4 żółtka
- 1 łyżka maki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 1 ½ szklanki mleka
- ½ laski wanilii
- 200 g masła
- migdały
- Wierzch:
- śmietana 36 %
- cukier puder
- sok z cytryny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotowanie ciasta:
Wszystkie składniki siekam i zagniatam ciasto. Rozwałkowuję cienko i wykrawam babeczki. Piekę w temperaturze 150 stopni przez około 30 minut.
Przygotowanie kremu:
Żółtka mieszam z 1 łyżką mąki pszennej, 1 łyżką mąki ziemniaczanej, 1 szklanką cukru, wszystko rozpuszczam w ½ szklanki mleka. 1 szklankę mleka zagotowuję z wanilią i wlewam przygotowaną mieszankę. Gotuję jak budyń. Studzę. Następnie ucieram masło i dodaję budyń. Na koniec wrzucam posiekane migdały.
Wierzch:
Śmietanę ubijam z cukrem pudrem i dodaję trochę soku z cytryny. Babeczki napełniam kremem. Następnie szprycuję bitą śmietaną, posypuję jedną stronę kakao i dekoruję wiśniami smażonymi.
Wszystkie składniki siekam i zagniatam ciasto. Rozwałkowuję cienko i wykrawam babeczki. Piekę w temperaturze 150 stopni przez około 30 minut.
Przygotowanie kremu:
Żółtka mieszam z 1 łyżką mąki pszennej, 1 łyżką mąki ziemniaczanej, 1 szklanką cukru, wszystko rozpuszczam w ½ szklanki mleka. 1 szklankę mleka zagotowuję z wanilią i wlewam przygotowaną mieszankę. Gotuję jak budyń. Studzę. Następnie ucieram masło i dodaję budyń. Na koniec wrzucam posiekane migdały.
Wierzch:
Śmietanę ubijam z cukrem pudrem i dodaję trochę soku z cytryny. Babeczki napełniam kremem. Następnie szprycuję bitą śmietaną, posypuję jedną stronę kakao i dekoruję wiśniami smażonymi.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W