Tarta gruszkowo-czekoladowa
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.16)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Przygotowanie:
Gruszki
3 gruszki (konferencje albo williams), obrane, przekrojone na połówki i pozbawione gniazd nasiennych
2 szklanki cukru
2 szklanki wody
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki brandy
Ciasto
120 g niesolonego miękkiego masła
3 łyżki cukru
żółtka 2 dużych jajek
¾ szklanki mąki pszennej
¼ szklanki kakao w proszku
½ łyżeczki miałkiej soli
Nadzienie
170 g deserowej czekolady, posiekanej
¾ szklanki śmietany kremówki
1 łyżeczka mielonego cynamonu
½ łyżeczki mielonego kardamonu
¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 duże jajko
Przygotowanie
Zagotuj gruszki w wodzie z cukrem i sokiem cytrynowym. Zmniejsz ogień do minimum i trzymaj gruszki w gorącej wodzie przez 10 min, aż zmiękną (przykryj gruszki kawałkiem papieru do pieczenia tak, żeby leżał na powierzchni płynu). Zdejmij garnek z ognia. Kiedy gruszki nieco przestygną przełóż je z syropu do miseczki, skrop brandy, odstaw, żeby całkiem wystygły i przechowuj w lodówce do chwili podania.
Przygotuj ciasto
Utrzyj masło z cukrem. Stale mieszając, dodawaj po jednym jajku. Do miski przesiej mąkę, kakao w proszku oraz sól i wsyp do maślano-jajecznej mieszaniny. Wymieszaj składniki, aż się połączą, owiń ciasto folią plastikową, uformuj na kształt dysku i włóż do lodówki na 20 min. Na oprószonym mąką blacie rozwałkuj ciasto na grubość 0,5 cm. Wyłóż nim foremkę do tart z wyjmowanym dnem, odetnij nadmiar ciasta i wstaw do lodówki na 20 min. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Ponakłuwaj widelcem ciasto i piecz przez 20 min. Odstaw do ostygnięcia. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 160 stopni C.
Przygotowanie nadzienia
Włóż posiekaną czekoladę do dużej miski. Podgrzej w rondelku śmietanę z przyprawami nie doprowadzając jej do wrzenia i zalej czekoladę. Odstaw na minutę i delikatnie wymieszaj. Dodaj ekstrakt waniliowy. Rozkłóć jajko w miseczce i wymieszaj z kremem za pomocą trzepaczki. Wylej krem na upieczony spód tarty i piecz przez 12 min. Odstaw do ostygnięcia i wstaw do lodówki na 2 godziny przed podaniem. Przed samym podaniem pokrój gruszki na cienkie plasterki i ułóż na tarcie.
© Anna Olson
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W