Popcorn na wieczór filmowy
Przygotował:
Donal Skehan
- Seria kulinarna:
- Rodzinne Święta Donala (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 250 g popcornu do prażenia
- 2 łyżki oleju kokosowego
Popcorn o smaku pikantnych skrzydełek Buffalo:
- 100 g pancetty pokrojonej w bardzo cienkie paseczki
- 30 g masła
- duża szczypta soli morskiej
- 40 g cukru
- 1 ½ łyżki ostrego sosu chili
- szczypta sody oczyszczonej
Popcorn o smaku malin z białą czekoladą:
- 20 g masła
- 50 g startej białej czekolady
- 15 g liofilizowanych malin (do nabycia w sklepach ze zdrową żywnością)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W garnku z grubym dnem umieść kilka ziaren popcornu oraz łyżkę oleju, zakryj pokrywką i wstaw na spory ogień. Gdy ziarna zaczną pękać, wsyp równą warstwą pozostały popcorn. Przykryj, wstrząśnij garnkiem, by ziarna pokryły się równo olejem.
Zdejmij z ognia na 30 sekund, po czym wstaw z powrotem i podgrzewaj, aż ziarna zaczną strzelać. Delikatnie wstrząśnij i zostaw szczelinę pomiędzy pokrywką a brzegiem garnka, by para miała ujście. Gdy ziarna przestaną pękać, przełóż gotowy popcorn do dwóch misek.
Podsmaż paseczki pancetty na średnim ogniu, aż będą naprawdę chrupiące. W osobnym rondelku rozpuść na średnim ogniu masło, dodaj sól, cukier, ostry sos i sodę oczyszczoną, podgrzej przez chwilę, aż zacznie bulgotać. Do jednej z misek z popcornem wrzuć podsmażoną pancettę, dodaj nieco wytopionego z niej tłuszczu, wlej stopione pikantne masło, wymieszaj dobrze, wstrząsając miską. Podawaj jak najszybciej, gdy popcorn jest jeszcze ciepły.
Popcorn w drugiej misce polej stopionym masłem, wsyp startą czekoladę i liofilizowane maliny, wymieszaj i odstaw przed podaniem do całkowitego wystygnięcia.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź