Papryki faszerowane tuńczykiem i makaronem
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 5 (odc.3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
Składniki:
- 4 papryki
- 1 puszka tuńczyka
- 1 szklanka suchego makaronu typu „ryż”
- 1 łyżka kaparów
- 1 łyżeczka poszatkowanego, świeżego rozmarynu
- 1 łyżka listków świeżego tymianku
- 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 suszone pomidory
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 jajo
- starty, żółty ser
- sól
- pieprz
- oliwa
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Makaron gotujemy krótko, żeby lekko zmiękł, szybko odcedzamy i hartujemy pod bieżącą wodą.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Papryki myjemy, suszymy, przekrajamy na pół i wycinamy gniazda nasienne, zachowując ogonki.
Tuńczyka odcedzamy z zalewy lub oleju. W misce mieszamy makaron, rozdrobnionego tuńczyka, poszatkowany czosnek, tymianek, rozmaryn i kapary. Pomidorki kroimy w drobną kostkę i dodajemy do reszty składników. Przyprawiamy wszystko solą i pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Wbijamy całe jajo i łączymy składniki. Faszerujemy papryki, obsypujemy wierzch serem i pieczemy ok. 30 minut. Podajemy gorące np. z dodatkiem ajvaru.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Papryki myjemy, suszymy, przekrajamy na pół i wycinamy gniazda nasienne, zachowując ogonki.
Tuńczyka odcedzamy z zalewy lub oleju. W misce mieszamy makaron, rozdrobnionego tuńczyka, poszatkowany czosnek, tymianek, rozmaryn i kapary. Pomidorki kroimy w drobną kostkę i dodajemy do reszty składników. Przyprawiamy wszystko solą i pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Wbijamy całe jajo i łączymy składniki. Faszerujemy papryki, obsypujemy wierzch serem i pieczemy ok. 30 minut. Podajemy gorące np. z dodatkiem ajvaru.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania na karnawał i imprezę
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W