Flautas – smażone tortille z farszem drobiowym
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia meksykańska (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
- Kuchnia świata:
- Kuchnia meksykańska
Składniki:
- 14-16 szt. mniejszych pszennych placków tortilla
- 1 łyżka mąki
- woda
- ok. 400-500 g mięsa upieczonego kurczaka
- 2 łyżki chipotle w sosie adobo
- 1-2 kulki mozzarelli
- 1 szklanka startego sera np. cheddar
- 2 łyżki majonezu
- 2-3 łyżki szczypiorku
Do podania:
- ulubione dipy i sosy, np. guacamole
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mięso kurczaka dzielimy na włókna, dodajemy do nich zmiksowane chipotle wraz z sosem, poszatkowany szczypiorek, majonez i starte na grubej tarce sery. Mieszamy wszystko dokładnie i przygotowujemy „klej” z mąki i wody. Ucieramy mąkę z wodą tak, by powstała nam gęsta pasta. Wodę dodajemy stopniowo, tak by pasta przypominała gęstą śmietanę.
Placek tortilla smarujemy na jednym końcu pastą z mąki, na drugi koniec układamy pasek z farszu z kurczaka i ściśle zwijamy tak, by dotrzeć do części z mącznym klejem. Dociskamy i odkładamy złączeniem na dół.
Następnie rozgrzewamy olej na dużej patelni, powinno go być dość sporo na ok. 1-2 cm wysokości. Na tłuszczu układamy flautas złączeniem do dołu. Smażymy po 30-40 sekund z każdej strony, odsączamy na ręczniku papierowym i podajemy z ulubionymi sosami.
Tipy:
- Farsz dowolny
- Taquitos robi się z tortilli kukurydzianej, a flautas z pszennej (oba to zawinięte ruloniki z farszem i usmażone na tłuszczu)
- Uwaga! Pszenne tortille szybko się rumienią
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź