Aguachile – krewetki z zielonym sosem
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia meksykańska (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza, Dania na karnawał i imprezę
- Kuchnia świata:
- Kuchnia meksykańska
Składniki:
- 1 kg obranych, świeżych krewetek
- 2 ogórki
- 1 cebula czerwona
- 1,5 szklanki soku z limonki
- 1 pęczek kolendry
- 4-6 zielone papryczki serrano (świeże) ew. jalapeno
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Do podania:
- 1-2 awokado
- gałązki świeżej kolendry
- ostadas/nachos/gorditas
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Krewetki obieramy, pozbywamy się pancerzy, oczyszczamy, opłukujemy i każdą przekrawamy wzdłuż, tak by powstał nam „motylek”. Przekładamy je do szerokiej miski lub układamy na półmisku i zalewamy sokiem z limonki tak, by całość była pokryta sokiem (ok. ½ szklanki soku zostawiamy do sosu na później). Odstawiamy krewetki na co najmniej 20 minut do zamarynowania.
Ogórki obieramy, przekrawamy na pół i pozbywamy się nasion, np. łyżeczką. Ogórki kroimy w cienkie paseczki o grubości ok. 3-4 mm. Cebulę obieramy, kroimy na pół i kroimy w cienkie plastry. Do kielicha blendera wrzucamy pęczek kolendry, pokrojone drobniej papryczki oraz czosnek, wlewamy sok z limonki, dodajemy sól, pieprz. Miksujemy na gładki, zielony sos.
Odlewamy sok spod krewetek i zalewamy je zielonym sosem z papryczek i kolendry. Dodajemy ogórki i cebulę, mieszamy ze sobą i układamy całość na dużym, szerokim talerzu (półmisku) z rantem, na wierzch układamy kawałki awokado i gałązki kolendry. Odstawiamy całość do schłodzenia na 20-30 minut i serwujemy.
Tipy:
- Ilość papryczek zależy od naszych możliwości… wytrzymania ognia w buzi.
- Długość marynowanie krewetek w soku zależy od stopnia tego, jaki stopień „ugotowania” w kwasie chcemy uzyskać. min. 20 minut, ale nawet 2 h.
- Niektórzy dodają salsa verde do nieodsączonych krewetek z soku z limonki, ja jednak uważam, że ilość kwasu jest już wystarczająca, szczególnie, że salsa verde również jest robiona na soku z limonki.
- Dowolnie kombinujcie z cytrusami, to mogą być same limonki, limonki z cytryną, sama cytryna, a nawet połączenie kilku soków z cytrusów – najważniejsze jednak jest to… żeby to były świeżo wyciśnięte soki – nie z butelki/kartonika etc.
- Limonki w Meksyku mają inny smak niż te, które możemy kupić w Polsce – są mniej kwaśne, bardziej słodkie, delikatniejsze.
- Idealne danie/przystawka/przekąska na upalne dni – musi być podana koniecznie schłodzona.
- Genialne do tacos, tostadas etc.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź