Quesadillas z chorizo
Oceń przepis:
Przygotował:
Ainsley Harriott
- Seria kulinarna:
- Ainsley rusza w plener (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia meksykańska
Składniki:
- 1 posiekana cebula
- oliwa do smażenia
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 zielone chili
- bez pestek
- posiekane
- chorizo (hiszpańska pikantna kiełbaska
- tu należy użyć miękkiego chorizo)
- 2-3 gotowane ziemniaki
- rozgniecione
- sól
- pieprz do smaku
- garść tartego sera manchego (hiszpański ser
- w zastępstwie może być cheddar)
- garść listków kolendry
- pszenne tortille (do kupienia w supermarketach)
- parę łyżek gęstej kwaśnej śmietany
- łyżeczka słodkiego sosu chili
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na patelnię wlać trochę oliwy, podsmażyć cebulkę, kiedy zmięknie, dodać czosnek i chili. Chorizo przekroić wzdłuż, a potem na półplasterki, usmażyć z cebulą na chrupiąco. Kiedy chorizo będzie już przysmażone, dodać ziemniaki, przyprawić pieprzem i solą (ostrożnie z solą: chorizo jest dość słone). Wymieszać, chwilę smażyć, dodać tarty ser i listki kolendry, wymieszać.
Na brzegu grilla lub na patelni grillowej podgrzać tortille—uważając, by ich zbytnio nie podpiec (mają być ciepłe i miękkie). Na podgrzane tortille nałożyć łyżkę nadzienia z chorizo i sera, złożyć na pół, a następnie zwinąć w rożek. Nałożyć z wierzchu trochę śmietany, wymieszanej z sosem chili, tak, by widać było smużki chili w śmietanie.
Na brzegu grilla lub na patelni grillowej podgrzać tortille—uważając, by ich zbytnio nie podpiec (mają być ciepłe i miękkie). Na podgrzane tortille nałożyć łyżkę nadzienia z chorizo i sera, złożyć na pół, a następnie zwinąć w rożek. Nałożyć z wierzchu trochę śmietany, wymieszanej z sosem chili, tak, by widać było smużki chili w śmietanie.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W