Quesadillas z chorizo

Quesadillas z chorizo
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Ainsley Harriott

Seria kulinarna:
Ainsley rusza w plener (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska

Składniki:

  • 1 posiekana cebula
  • oliwa do smażenia
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 zielone chili
  • bez pestek
  • posiekane
  • chorizo (hiszpańska pikantna kiełbaska
  • tu należy użyć miękkiego chorizo)
  • 2-3 gotowane ziemniaki
  • rozgniecione
  • sól
  • pieprz do smaku
  • garść tartego sera manchego (hiszpański ser
  • w zastępstwie może być cheddar)
  • garść listków kolendry
  • pszenne tortille (do kupienia w supermarketach)
  • parę łyżek gęstej kwaśnej śmietany
  • łyżeczka słodkiego sosu chili

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Na patelnię wlać trochę oliwy, podsmażyć cebulkę, kiedy zmięknie, dodać czosnek i chili. Chorizo przekroić wzdłuż, a potem na półplasterki, usmażyć z cebulą na chrupiąco. Kiedy chorizo będzie już przysmażone, dodać ziemniaki, przyprawić pieprzem i solą (ostrożnie z solą: chorizo jest dość słone). Wymieszać, chwilę smażyć, dodać tarty ser i listki kolendry, wymieszać.
Na brzegu grilla lub na patelni grillowej podgrzać tortille—uważając, by ich zbytnio nie podpiec (mają być ciepłe i miękkie). Na podgrzane tortille nałożyć łyżkę nadzienia z chorizo i sera, złożyć na pół, a następnie zwinąć w rożek. Nałożyć z wierzchu trochę śmietany, wymieszanej z sosem chili, tak, by widać było smużki chili w śmietanie.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA