Kruchy placek z kiszoną kapustą i ziemniakami
Oceń przepis:
Przygotował:
Andrzej Polan
- Seria kulinarna:
- Czy na pewno umiesz gotować? (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
Składniki:
- Ciasto:
- 400 g mąki
- 200 g masła
- 1 całe jajko
- 3 żółtka
- szczypta soli
- szczypta cukru
- kminek mielony
Nałożenie:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 1 kg ziemniaków
- 200 ml śmietany 36%
- masło klarowane do smażenia
- kilka suszonych śliwek
- 2 jabłka szara reneta
- 2 cebule
- bulion warzywny
- kminek mielony
- sól
- pieprz
- majeranek
- koperek
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kapustę kiszoną gotujemy w garnku, dodajemy 4 liście laurowe, 5-6 ziaren ziela angielskiego, łyżeczkę kminku mielonego.
Przygotowujemy kruche ciasto z mąki, zimnego masła startego na tarce i jajek, dodajemy łyżeczkę zmielonego kminku, troszkę soi i cukru. Krótko zagniatamy ciasto, następnie zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.
Ugotowaną kapustę odcedzamy, do wywaru z gotowania kapusty dodajemy 4 łyżki bulionu warzywnego, doprawiamy zmielonym kminkiem, solą i świeżo mielonym pieprzem. Przygotowujemy puree ziemniaczane. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy 2 łyżki chrzanu śmietankowego, śmietanę i masło. Doprawiamy solą.
Ciasto kruche rozwałkujemy i przekładamy do formy. Smarujemy białkami. Pieczemy 15 minut w temperaturze 170 stopni C.
Cebule i jabłka kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni przesmażamy na maśle klarowanym cebulę, następnie dodajemy jabłka, ugotowaną, pokrojoną kapustę kiszoną i śliwki. Przyprawiamy solą, pieprzem, kminkiem, na koniec dodajemy roztarty majeranek.
Na kruche, podpieczone ciasto wykładamy puree ziemniaczane, następnie kapustę kiszoną z dodatkami. Zapiekamy ponownie 20 minut w temperaturze 190 stopni C. Dekorujemy koperkiem.
Przygotowujemy kruche ciasto z mąki, zimnego masła startego na tarce i jajek, dodajemy łyżeczkę zmielonego kminku, troszkę soi i cukru. Krótko zagniatamy ciasto, następnie zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.
Ugotowaną kapustę odcedzamy, do wywaru z gotowania kapusty dodajemy 4 łyżki bulionu warzywnego, doprawiamy zmielonym kminkiem, solą i świeżo mielonym pieprzem. Przygotowujemy puree ziemniaczane. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy 2 łyżki chrzanu śmietankowego, śmietanę i masło. Doprawiamy solą.
Ciasto kruche rozwałkujemy i przekładamy do formy. Smarujemy białkami. Pieczemy 15 minut w temperaturze 170 stopni C.
Cebule i jabłka kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni przesmażamy na maśle klarowanym cebulę, następnie dodajemy jabłka, ugotowaną, pokrojoną kapustę kiszoną i śliwki. Przyprawiamy solą, pieprzem, kminkiem, na koniec dodajemy roztarty majeranek.
Na kruche, podpieczone ciasto wykładamy puree ziemniaczane, następnie kapustę kiszoną z dodatkami. Zapiekamy ponownie 20 minut w temperaturze 190 stopni C. Dekorujemy koperkiem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegetariańskie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W