Ryż z groszkiem
Oceń przepis:
Przygotował:
Roger Mooking
- Seria kulinarna:
- Nuta egzotyki na co dzień (odc.19)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Ryż z groszkiem:
1 łyżeczka oleju roślinnego
posiekany środek czerwonej cebuli (z przepisu na szaszłyki jagnięce)
3 zmielone ząbki czosnku
1 ¼ szklanki ryżu preparowanego termicznie
2 ¼ szklanki wody
1 puszka (540 ml) groszku, opłukanego i odcedzonego
1 pęczek mięty (liście)
sól
pieprz
Ryż z groszkiem:
W garnku, na średnim ogniu podgrzej olej. Dodaj czerwoną cebulę i czosnek. Zeszklij je. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj ryż i zamieszaj. Dodaj wodę, zamieszaj, zagotuj. Kiedy ryż zagotuje się, zmniejsz ogień i przykryj garnek pokrywką. Gotuj przez 15 minut, aż ryż będzie gotowy. Dodaj groszek w ciągu ostatnich 5 minut gotowania ryżu. Przykryj garnek pokrywką. Przełóż danie do miski, ostudź, udekoruj miętą.
Opracowano na podstawie programu "Nuta egzotyki na co dzień".
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W