Gumbo z Essex
- Seria kulinarna:
- Jamie and Jimmy's Food Fight Club 4 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z kurczaka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej
- Ilość osób:
- 5
Składniki:
- 200 g chorizo
- 1 cebula
- 1 zielona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona papryka
- 3 łodyżki selera naciowego
- 4 ząbki czosnku
- 1 czerwone chili
- 2 średniej wielkości bataty
- kilka gałązek rozmarynu
- kilka gałązek tymianku
- 4 świeże liście laurowe
- 1 łyżeczka pieprzu Cayenne
- 1 kopiasta łyżka mąki
- puszka pomidorów 400 g
- 300 g okry
- 300 g białego mięsa kraba
- kilka gałązek natki pietruszki.
Wywar:
- kurczak o wadze 1,6 kg, z wolnego wybiegu
- oliwa
- 12 dużych surowych krewetek w pancerzykach
- 1 łyżeczka pieprzu Cayenne
- 1,5 l bulionu drobiowego
Pikle z chili
- 6 papryczek Scotch bonnet
- 2 świeże liście laurowe
- oliwa extra vergine
- biały lub czerwony ocet winny, do smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Podziel kurczaka na części. Uzyskasz 8 porcji (2 nóżki, 2 udka, 2 skrzydełka, 2 piersi) plus kadłub. Umieść kadłub w dużym rondlu, wlej trochę oliwy i obsmażaj przez 5-10 minut, aż się zrumieni ze wszystkich stron. Obierz krewetki z pancerzyków, główki i pancerzyki włóż do rondla z kadłubem kurczaka. Dodaj pieprz Cayenne, wlej bulion i zagotuj, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez 15 minut. Pokrój chorizo na dość grube kawałki. Cebulę pokrój z grubsza. Z papryk usuń gniazda nasienne, seler obierz z łykowatych włókien, pokrój papryki i seler na spore kawałki. Czosnek i chili pokrój w cienkie plasterki. Bataty obierz i pokrój w 3 cm kostkę. Wstaw dużą głęboką patelnię na spory ogień. Włóż kawałki chorizo, rozmaryn, tymianek i dwa liście laurowe. Smaż przez 4-5 minut, po czym przełóż wszystko na talerz. Kawałki kurczaka posyp solą i pieprzem, ułóż na patelni, wlewając trochę oliwy. Smaż na mocnym ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu obracając, aż zrumienią się z każdej strony. Zdejmij i przełóż na talerz z chorizo. Na pozostały na patelni tłuszcz włóż cebulę, pokrojone papryki, seler, czosnek i chili, wsyp pieprz Cayenne i włóż pozostałe dwa liście laurowe. Smaż na średnim ogniu przez 5 minut, aż warzywa zmiękną i się podrumienią. Wsyp mąkę i wymieszaj. Wlej przez sitko dwie chochelki wywaru, włóż obsmażone kawałki kurczaka i chorizo oraz kawałki batatów i pomidory z puszki. Doprowadź do wrzenia, rozgniatając pomidory grzbietem łyżki. Przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut, aż kawałki kurczaka będą miękkie. Papryczki Scotch bonnet pokrój w cienkie paseczki (możesz je uprzednio zblanszować przez chwilę we wrzątku, by straciły trochę ostrości). Liście laurowe utrzyj w moździerzu i wymieszaj z oliwą, octem i szczyptą soli. Polej laurową oliwą papryczki i odstaw, by przeszły smakiem. Okrę pokrój na kawałki pod skosem, dodaj do warzyw z kurczakiem i chorizo, gotuj przez kolejne 10 minut. Delikatnie wymieszaj gumbo z mięsem kraba i krewetkami, gotuj przez kolejne 5 minut. Podawaj posypane posiekaną natką pietruszki, z piklami z papryczek, brązowym ryżem i listkami sałaty.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź