Łosoś w cieście

Łosoś w cieście
Oceń przepis:
54 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
James Martin: francuska przygoda (odc. 14)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 25 g masła
  • 250 g liści szpinaku
  • 2 x 375 g ciasta francuskiego
  • mąka pszenna do oprószania
  • 1 cały łosoś (około 3 kg), wypatroszony, oczyszczony z łusek i ości, przekrojony na pół (można użyć gotowych filetów)
  • 3 żółtka jaj z wolnego wybiegu, ubite
  • sól morska i świeżo mielony pieprz
Sos pietruszkowy:
  • 25 g masła
  • 15 g mąki
  • 300 ml mleka
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka ziarnistej musztardy Dijon
  • sok z cytryny

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:


  1. Piekarnik rozgrzać do 230 stopni/210 z termoobiegiem.

  2. Patelnię rozgrzać na średnim ogniu. Wrzucić masło, dodać szpinak, doprawić do smaku. Dusić, aż zmięknie. Ostudzić w lodówce.

  3. Ciasto rozwałkować na lekko oprószonym mąką blacie. Płaty powinny być 5cm szersze i dłuższe niż filety. Jeden kawałek ciasta położyć na dużej płaskiej blasze do pieczenia. Ułożyć na nim łososia skorą do dołu. Doprawić solą i pieprzem. Na rybie ułożyć szpinak i drugi filet, skórą do góry. Lekko docisnąć.

  4. Brzegi ciasta posmarować żółtkiem. Drugi płat ciasta przenieść na wałku i ostrożnie rozwinąć na wierzchu. Brzegi ścisnąć i zmarszczyć. Odciąć nadmiar ciasta.

  5. Wierzch posmarować żółtkiem. Z pomocą łyżki do melona wykonać na wierzchu kształt przypominający rybie łuski.

  6. Piec 25 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200/180 stopni z termoobiegiem i piec kolejne 12-15 minut, aż filety się upieką, a ciasto wyrośnie i się zrumieni.

  7. Wyjąć kulebiak z piekarnika, przełożyć na półmisek. Odstawić na 10 minut, podać w całości i przy stole kroić na porcje.

  8. Sos pietruszkowy. Roztopić masło, aż zacznie się pienić. Wmieszać mąkę i stopniowo dodawać mleko. Doprawić, na koniec dodać natkę i musztardę, wymieszać.

  9. Kulebiak podawać z młodymi ziemniakami z masłem i sosem pietruszkowym.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA