Łosoś w cieście
Oceń przepis:
Przygotował:
James Martin
- Seria kulinarna:
- James Martin: francuska przygoda (odc. 14)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 25 g masła
- 250 g liści szpinaku
- 2 x 375 g ciasta francuskiego
- mąka pszenna do oprószania
- 1 cały łosoś (około 3 kg), wypatroszony, oczyszczony z łusek i ości, przekrojony na pół (można użyć gotowych filetów)
- 3 żółtka jaj z wolnego wybiegu, ubite
- sól morska i świeżo mielony pieprz
Sos pietruszkowy:
- 25 g masła
- 15 g mąki
- 300 ml mleka
- natka pietruszki
- 1 łyżka ziarnistej musztardy Dijon
- sok z cytryny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 230 stopni/210 z termoobiegiem.
- Patelnię rozgrzać na średnim ogniu. Wrzucić masło, dodać szpinak, doprawić do smaku. Dusić, aż zmięknie. Ostudzić w lodówce.
- Ciasto rozwałkować na lekko oprószonym mąką blacie. Płaty powinny być 5cm szersze i dłuższe niż filety. Jeden kawałek ciasta położyć na dużej płaskiej blasze do pieczenia. Ułożyć na nim łososia skorą do dołu. Doprawić solą i pieprzem. Na rybie ułożyć szpinak i drugi filet, skórą do góry. Lekko docisnąć.
- Brzegi ciasta posmarować żółtkiem. Drugi płat ciasta przenieść na wałku i ostrożnie rozwinąć na wierzchu. Brzegi ścisnąć i zmarszczyć. Odciąć nadmiar ciasta.
- Wierzch posmarować żółtkiem. Z pomocą łyżki do melona wykonać na wierzchu kształt przypominający rybie łuski.
- Piec 25 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200/180 stopni z termoobiegiem i piec kolejne 12-15 minut, aż filety się upieką, a ciasto wyrośnie i się zrumieni.
- Wyjąć kulebiak z piekarnika, przełożyć na półmisek. Odstawić na 10 minut, podać w całości i przy stole kroić na porcje.
- Sos pietruszkowy. Roztopić masło, aż zacznie się pienić. Wmieszać mąkę i stopniowo dodawać mleko. Doprawić, na koniec dodać natkę i musztardę, wymieszać.
- Kulebiak podawać z młodymi ziemniakami z masłem i sosem pietruszkowym.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W