Puree z topinamburu i sera pleśniowego z kotlecikami jagnięcymi i sosem gruszkowym

Puree z topinamburu z kotlecikami jagnięcymi
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 3.20

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak lokalnie 3 (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

  • 5-6 kotlecików jagnięcych
  • seler
  • sól
  • pieprz
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • szklanka soku z buraka
  • puree z topinamburu:
  • 300 g ugotowanego topinamburu
  • łyżka masła
  • 20 g sera pleśniowego
  • szczypta białego pieprzu
  • szczypta soli morskiej
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki mleka
  • sos gruszkowy:
  • 1,5 szklanki soku z gruszki
  • 2-3 listki szałwii
  • granat

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Do miski zetrzyj seler. Dodaj świeży tymianek i dolej sok z buraka. Marynatę dopraw solą i pieprzem. Zalej nią kotleciki. Przygotuj puree. W misce ugnieć ugotowany topinambur z masłem i serem pleśniowym. Dopraw solą i pieprzem. Dosyp orzechów włoskich i dolej mleka. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj. Przygotuj sos gruszkowy. W rondelku podgrzej sok z gruszki z szałwią i pestkami granatu. Sos gotuj na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Patelnię grillową rozgrzej. Kotlety grilluj po 3 minuty z każdej strony. Puree smaż na patelni do momentu, aż płyny odparują. Gotowe. Kotleciki podawaj ze smażonym puree i sosem gruszkowym. Pycha!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA