Puree z topinamburu i sera pleśniowego z kotlecikami jagnięcymi i sosem gruszkowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 3 (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- 5-6 kotlecików jagnięcych
- seler
- sól
- pieprz
- kilka gałązek świeżego tymianku
- szklanka soku z buraka
- puree z topinamburu:
- 300 g ugotowanego topinamburu
- łyżka masła
- 20 g sera pleśniowego
- szczypta białego pieprzu
- szczypta soli morskiej
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 1/4 szklanki mleka
- sos gruszkowy:
- 1,5 szklanki soku z gruszki
- 2-3 listki szałwii
- granat
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do miski zetrzyj seler. Dodaj świeży tymianek i dolej sok z buraka. Marynatę dopraw solą i pieprzem. Zalej nią kotleciki. Przygotuj puree. W misce ugnieć ugotowany topinambur z masłem i serem pleśniowym. Dopraw solą i pieprzem. Dosyp orzechów włoskich i dolej mleka. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj. Przygotuj sos gruszkowy. W rondelku podgrzej sok z gruszki z szałwią i pestkami granatu. Sos gotuj na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Patelnię grillową rozgrzej. Kotlety grilluj po 3 minuty z każdej strony. Puree smaż na patelni do momentu, aż płyny odparują. Gotowe. Kotleciki podawaj ze smażonym puree i sosem gruszkowym. Pycha!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W