Rozgrzewająca pasta chili
Oceń przepis:
Przygotował:
Annabel Langbein
- Seria kulinarna:
- Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sosy, kremy, pasty
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 8 świeżych lub mrożonych, długich, czerwonych papryczek chili, grubo pokrojonych
- 8 ząbków czosnku, obranych
- ½ szklanki grubo posiekanego świeżego imbiru
- ½ szklanki oleju o neutralnym smaku
- drobno starta skórka z dwóch cytryn lub limonek
- ½ szklanki wody
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- ½ łyżki soli
- mielony, czarny pieprz, do smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Papryczki, czosnek, imbir i olej zmiksować w robocie kuchennym do uzyskania pasty. Rozgrzać patelnię o grubym dnie lub rondel na średnim ogniu. Wrzucić pastę, dodać skórkę, gotować, mieszając, aż zacznie pachnieć (5 minut). Dodać wodę i cukier, gotować, aż znów zgęstnieje, a olej zbierze się na wierzchu (około 10 minut). Zdjąć z ognia, dodać sos sojowy, sól i pieprz. Ostudzić. Można przechowywać w słoiku w lodówce do dwóch miesięcy.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W