Yassa – kurczak z cytryną
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 4 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z kurczaka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia afrykańska
Składniki:
Marynata:
- 1 listek laurowy
- 2 cebule
- ok. 80 ml soku z cytryny
- skórka z 1 cytryny
- 1 łyżka musztardy
- 4 ząbki czosnku
- 1 świeże chili, habanero, Scotch Bonnet
- kilka plastrów świeżego imbiru
- 2 łyżeczki marynowanego pieprzu
- ¼ szklanki oleju arachidowego
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
- 2-3 łyżki oleju arachidowego
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
- 2 cebule
- ½ pęczka naci pietruszki
- 1 szklanka zielonych oliwek
- sól
- pieprz
- 500 ml bulionu drobiowego
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne
- kilka gałązek świeżego tymianku
- ugotowany ryż jaśminowy do podania
- skórka ścięta z cytryny (najlepiej w długie paski, nie zest)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do sporego worka strunowego wkładamy podzielonego na mniejsze kawałki kurczaka, dodajemy listek laurowy, pokrojoną ostrą paprykę, cebulę pokrojoną w piórka, musztardę, czosnek pokrojony w plastry, imbir, poszatkowany drobniej marynowany pieprz, sok i skórkę z cytryny, sól i olej. Zamykamy worek, dokładnie obtaczamy kurczaka w przyprawach i wstawiamy na noc do lodówki.
Kurczaka wyciągamy z worka, czyścimy z nadmiaru marynaty, którą zostawiamy na później. Na rozgrzanym oleju arachidowym przesmażamy na złoto kurczaka z każdej strony. Przekładamy go do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do pieca nagrzanego do 170 stopni na ok. 30 minut.
Na patelnię, na której obsmażaliśmy kurczaka, wlewamy łyżkę oleju arachidowego i przesmażamy pokrojoną w piórka cebulę. Po 5 minutach dodajemy całą marynatę, która pozostała w worku, dodajemy ziele angielskie, tymianek i przesmażamy dalej ok. 15 minut.
Do piekącego się kurczaka dodajemy przesmażone i podduszone warzywa, dodajemy pokrojone oliwki, gałązki pieprzu (jeśli mamy), pieprz cayenne, skórkę z cytryny, podlewamy całość bulionem i dusimy pod przykryciem w piecu kolejne 15 minut. Podajemy z ryżem, posypane poszatkowana natką pietruszki.
Kurczaka wyciągamy z worka, czyścimy z nadmiaru marynaty, którą zostawiamy na później. Na rozgrzanym oleju arachidowym przesmażamy na złoto kurczaka z każdej strony. Przekładamy go do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do pieca nagrzanego do 170 stopni na ok. 30 minut.
Na patelnię, na której obsmażaliśmy kurczaka, wlewamy łyżkę oleju arachidowego i przesmażamy pokrojoną w piórka cebulę. Po 5 minutach dodajemy całą marynatę, która pozostała w worku, dodajemy ziele angielskie, tymianek i przesmażamy dalej ok. 15 minut.
Do piekącego się kurczaka dodajemy przesmażone i podduszone warzywa, dodajemy pokrojone oliwki, gałązki pieprzu (jeśli mamy), pieprz cayenne, skórkę z cytryny, podlewamy całość bulionem i dusimy pod przykryciem w piecu kolejne 15 minut. Podajemy z ryżem, posypane poszatkowana natką pietruszki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z kurczaka
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W