Grillowane kotlety pożarskie z burakami po ukraińsku i babeczkami z ziemniaków
Przygotował:
Andrzej Polan
- Seria kulinarna:
- Grillowa Polana (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z grilla, Dania z kurczaka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- udka i piersi z kurczaka
- 4 żółtka
- natka pietruszki, lubczyk, szczypiorek, koperek
- sól, pieprz
- 150 g masła
Buraki po ukraińsku:
- 4 pęczki młodych buraków
- 120 g fasolki szparagowej
- 500 g młodej kapusty
- 3 cebule
- 200 g bobu
- 3-4 pomidory
- 1 pęczek zielonych szparagów
- koperek świeży
- ocet jabłkowy
- sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Babeczki ziemniaczane:
- 2 kg młodych ziemniaków
- kiełbasa własnego wyrobu
- ser żółty dojrzewający
- 2 cebule
- koperek
- 6 jajek
- masło klarowane do posmarownia foremek
- sól, pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mięso mielimy w maszynce na grubym oczku, dodajemy masło rozpuszczone, żółtka, natkę pietruszki, lubczyk, szczypiorek i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy bardzo dokładnie i formujemy kotlety, smażymy je na grillu.
Buraki obieramy i kroimy na cienkie plastry. Przesmażamy krótko na maśle, podlewamy małą ilością wody i gotujemy do momentu, aż zmiękną. Pod koniec dodajemy ocet dla odzyskania koloru i rozgniecione pomidory. Na drugiej patelni przesmażamy cebulę, fasolkę, kapustę, szparagi i bób. Dodajemy do buraków, delikatnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy świeży koperek. Zostawiamy do połączenia smaków.
Ziemniaki dokładnie myjemy, kroimy na plastry i podsmażamy na złoty kolor. Kiełbasę smażymy na grillu wraz z cebulą. Ziemniaki łączymy z roztrzepanymi jajkami, startym serem, przyprawami i koperkiem. Wysmarowane foremki (np. do muffinków) wykładamy do połowy ziemniakami, następnie smażoną kiełbasą z cebulą i znowu ziemniakami. Wstawiamy na grilla i pieczemy około 30 minut.
Kotlety pożarskie podajemy z warzywami po ukraińsku i ziemniaczanymi babeczkami.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź