Kaszubska drożdżówka z jabłkami
Oceń przepis:
Przygotował:
Jola Słoma
- Seria kulinarna:
- ATELIER SMAKU (odc.2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 60 dag mąki krupczatki
- 20 dag cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/2 kostki masła
- 150 ml mleka
- 1/2 kostki drożdży
- szczypta soli
- 2 łyżki śmietany
- 2 jabłka
- 3 łyżki wody z kwiatów pomarańczy
- 2 łyżki masła orzechowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Jabłka kroimy na kawałki, wrzucamy do miski, zalewamy wodą z kwiatów pomarańczy. Odstawiamy na bok. Następnie mieszamy drożdże z ciepłym, ale nie gorącym mlekiem z cukrem waniliowym, po czym zabieramy się za mieszanie suchych składników ciasta. Kiedy mleko z drożdżami urośnie, mieszamy je z suchymi składnikami, wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy rozpuszczone, ale nie gorące masło. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce by urosło. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na placek w kształcie prostokąta i smarujemy masłem orzechowym środek wzdłuż dłuższego boku. Układamy jabłka na warstwie masła orzechowego i zawijamy ciasto przykrywając dokładnie owoce. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C i pieczemy ok. 40 minut.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W