Tort szpinakowy z wiśniami
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Deker
- Seria kulinarna:
- Desery Dekera (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
- 450 g szpinaku
- 250 g cukru
- 3 jajka
- 230 g oleju
- 300 g mąki tortowej
- 15 g proszku do pieczenia
- 250 ml śmietany kremówki
- 250 g mascarpone
- 50 g cukru
- 150 g wiśni w żelu
Wiśnie w żelu:
- 120 g wiśni bez pestek
- 30 g wody
- 30 g cukru
- 5 g skrobi kukurydzianej
- 5 g żelatyny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Żelatynę namocz w 2 łyżkach zimnej wody i odstaw do napęcznienia.
Wiśnie bez pestek, po rozmrożeniu, zasyp cukrem, dodaj skrobię i zalej wodą. Całość gotuj do momentu delikatnego zżelowania masy.
Do gorącej masy dodaj napęczniałą żelatynę. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do schłodzenia.
Szpinak z olejem zmiksuj do uzyskania jednolitej, gładkiej emulsji.
Przygotuj ciasto. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sito.
Mikserem ubij jajka z cukrem. Dodaj do nich zmiksowany szpinak i przesiane suche składniki. Całość dokładnie wymieszaj.
Spód tortownicy wyłóż papierem pergaminowym i wyłóż ciasto. Piecz w temperaturze 170-180 stopni przez ok. 50 minut. Po wyjęciu ciasto ostudź.
Zetnij wierzch ciasta i pokrusz na bardzo drobne kawałki. Biszkopt przetnij na dwa blaty. Śmietanę ubij z cukrem i mascarpone na puszysty krem. Na pierwszy biszkoptowy blat nałóż krem mascarpone i rozsmaruj. Nałóż porcję wiśni w żelu. Wierzch przykryj drugim blatem biszkoptowym. Wierzch i boki tortu posmaruj delikatnie pozostałą częścią kremu. Cały tort obsyp pozostałymi okruszkami biszkoptu i udekoruj wiśniami.
Wiśnie bez pestek, po rozmrożeniu, zasyp cukrem, dodaj skrobię i zalej wodą. Całość gotuj do momentu delikatnego zżelowania masy.
Do gorącej masy dodaj napęczniałą żelatynę. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do schłodzenia.
Szpinak z olejem zmiksuj do uzyskania jednolitej, gładkiej emulsji.
Przygotuj ciasto. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sito.
Mikserem ubij jajka z cukrem. Dodaj do nich zmiksowany szpinak i przesiane suche składniki. Całość dokładnie wymieszaj.
Spód tortownicy wyłóż papierem pergaminowym i wyłóż ciasto. Piecz w temperaturze 170-180 stopni przez ok. 50 minut. Po wyjęciu ciasto ostudź.
Zetnij wierzch ciasta i pokrusz na bardzo drobne kawałki. Biszkopt przetnij na dwa blaty. Śmietanę ubij z cukrem i mascarpone na puszysty krem. Na pierwszy biszkoptowy blat nałóż krem mascarpone i rozsmaruj. Nałóż porcję wiśni w żelu. Wierzch przykryj drugim blatem biszkoptowym. Wierzch i boki tortu posmaruj delikatnie pozostałą częścią kremu. Cały tort obsyp pozostałymi okruszkami biszkoptu i udekoruj wiśniami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Ciasta i ciasteczka
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W