Tort szpinakowy z wiśniami

Tort szpinakowy z wiśniami
Oceń przepis:
211 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Tomasz Deker

Seria kulinarna:
Desery Dekera (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

Wiśnie w żelu:
  • 120 g wiśni bez pestek
  • 30 g wody
  • 30 g cukru
  • 5 g skrobi kukurydzianej
  • 5 g żelatyny

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Żelatynę namocz w 2 łyżkach zimnej wody i odstaw do napęcznienia.
Wiśnie bez pestek, po rozmrożeniu, zasyp cukrem, dodaj skrobię i zalej wodą. Całość gotuj do momentu delikatnego zżelowania masy.
Do gorącej masy dodaj napęczniałą żelatynę. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do schłodzenia.

Szpinak z olejem zmiksuj do uzyskania jednolitej, gładkiej emulsji.
Przygotuj ciasto. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sito.
Mikserem ubij jajka z cukrem. Dodaj do nich zmiksowany szpinak i przesiane suche składniki. Całość dokładnie wymieszaj.
Spód tortownicy wyłóż papierem pergaminowym i wyłóż ciasto. Piecz w temperaturze 170-180 stopni przez ok. 50 minut. Po wyjęciu ciasto ostudź.
Zetnij wierzch ciasta i pokrusz na bardzo drobne kawałki. Biszkopt przetnij na dwa blaty. Śmietanę ubij z cukrem i mascarpone na puszysty krem. Na pierwszy biszkoptowy blat nałóż krem mascarpone i rozsmaruj. Nałóż porcję wiśni w żelu. Wierzch przykryj drugim blatem biszkoptowym. Wierzch i boki tortu posmaruj delikatnie pozostałą częścią kremu. Cały tort obsyp pozostałymi okruszkami biszkoptu i udekoruj wiśniami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA