Czarne ciasteczka - Izabela Naczk
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
- 4 jaja
- 300 g cukru
- 250 g masła
- 225 g gorzkiej czekolady
- 100 g mąki
- 1 cukier waniliowy
- 1 kieliszek likieru pomarańczowego (2 łyżki)
- skórka z jednej pomarańczy
- cynamon
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Całe jaja wbijam do sporej miski. Dodaję cukier i cukier waniliowy. Miskę ustawiam na garnku z gotującą się wodą. Ubijam jajka w kąpieli wodnej tak długo, aż cukier się roztopi i masa zbieleje. Ubijania nie przerywam, ponieważ z jaj łatwo może zrobić się jajecznica. Prawidłowo powinnam ubijać masę ręcznie rózgą, ale ja sobie ułatwiam, ubijam mikserem. Kiedy masa zbieleje jest gotowa. Zdejmuję miskę z gara, żeby trochę przestygła. Na garnku stawiam miseczkę z czekoladą i masłem, roztapiam, dodaję do masy jajecznej. Mieszam, już ręcznie łyżką, dodaję resztę produktów: skórkę pomarańczową, likier, cynamon, pieprz i mąkę. Przygotowuje foremki. Smaruję grubo (dość grubo żeby ciasteczko dało się wyjąć) masłem i posypuję mąką. Wlewam masę do foremek na ok. 3/4 pojemności foremki. Wypełnione foremki zamrażam. Nagrzewam piekarnik do 200 stopni C i piekę ciastka ok. 18 - 20 min.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W