Czarne ciasteczka - Izabela Naczk

czarne ciasteczka
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • 4 jaja
  • 300 g cukru
  • 250 g masła
  • 225 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mąki
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 kieliszek likieru pomarańczowego (2 łyżki)
  • skórka z jednej pomarańczy
  • cynamon
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Całe jaja wbijam do sporej miski. Dodaję cukier i cukier waniliowy. Miskę ustawiam na garnku z gotującą się wodą. Ubijam jajka w kąpieli wodnej tak długo, aż cukier się roztopi i masa zbieleje. Ubijania nie przerywam, ponieważ z jaj łatwo może zrobić się jajecznica. Prawidłowo powinnam ubijać masę ręcznie rózgą, ale ja sobie ułatwiam, ubijam mikserem. Kiedy masa zbieleje jest gotowa. Zdejmuję miskę z gara, żeby trochę przestygła. Na garnku stawiam miseczkę z czekoladą i masłem, roztapiam, dodaję do masy jajecznej. Mieszam, już ręcznie łyżką, dodaję resztę produktów: skórkę pomarańczową, likier, cynamon, pieprz i mąkę. Przygotowuje foremki. Smaruję grubo (dość grubo żeby ciasteczko dało się wyjąć) masłem i posypuję mąką. Wlewam masę do foremek na ok. 3/4 pojemności foremki. Wypełnione foremki zamrażam. Nagrzewam piekarnik do 200 stopni C i piekę ciastka ok. 18 - 20 min.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA