Pieczona kaszanka z gruszką i puree z selera i jabłka

Pieczona kaszanka z gruszką
Oceń przepis:
52 ocen Średnia ocena: 3.20

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak lokalnie 5 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przelicznik produktów
Wybierz produkt


1 szklanka ma pojemność 250 ml

1 łyżka ma pojemność 15 ml

1 łyżeczka ma pojemność 5 ml

Przelicznik wag

jednostka

jednostka
gram
Przelicznik pojemności

jednostka

jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur

Przelicznik foremek
Twoja foremka

Foremka z przepisu

Przygotowanie:

Cebulę pokrój w pióra. Z gruszki usuń gniazda nasienne i pokrój ją w ósemki.
Cebulę i gruszkę podsmaż na odrobinie masła. Dodaj kmin, cynamon, koper. Wszystko wymieszaj.
Podsmażoną gruszkę i cebulę włóż do brytfanki wyłożonej folią aluminiową. Dodaj pokrojoną w plastry kaszankę. Folię dokładnie, szczelnie zwiń. Kaszankę piecz w 200 stopniach przez 15 minut.
Do kaszanki idealnym uzupełnieniem będzie puree z selera i jabłka. Upieczone selery obierz ze skóry i wrzuć do miksera.
Z jabłka usuń gniazda nasienne, pokrój je w kostkę i włóż do miksera. Dodaj wino, masło, jogurt i sól. Wszystko dokładnie zmiksuj na gładkie puree. Przełóż do miseczki i udekoruj listkami tymianku. Podawaj z upieczoną kaszanką. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA