Starożytna maqluba
Przygotował:
Adam Liaw
- Seria kulinarna:
- Na tropie nowych smaków: Antypody (odc. 2)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia arabska
- Ilość osób:
- 5
Składniki:
-
125 ml (½ szklanki) oliwy z oliwek
- 2 kg udźca jagnięcego bez kości, pokrojonego w 3-centymetrową kostkę
- 1 cebula brązowa, pokrojona w kostkę
- 1 łyżeczka baharatu lub garam masala
- 2 laski cynamonu
- 4 strączki kardamonu
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka ziela angielskiego
- 2 łyżeczki soli
- 2 cukinie, pokrojone w 6 mm krążki
- 1 duży bakłażan, pokrojony w 6 mm krążki
- 2 małe pomidory, pokrojone w 6 mm krążki
- 2 szklanki różyczek kalafiora
-
-
Mieszanka zbożowa
- 500 g (2½ szklanki) ryżu basmati, płukanego, namoczonego w wodzie przez 30 minut
- 2 łyżki ryżu czarnego, płukanego, namoczonego w wodzie przez 30 minut
- 2 łyżki białej komosy ryżowej, umytej
- 1 łyżka szarłatu
- 1 łyżka prosa
- 1 łyżka mąki gryczanej
- 2 łyżeczki czarnego sezamu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 łyżeczki baharatu lub garam masala
-
-
Sałatka Shirazi
- 1 ogórek, bez pestek, pokrojony w drobną kostkę
- 2 pomidory, bez pestek, pokrojone w drobno kostkę
- 1 mała czerwona cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżeczka suszonej mięty
- 1 łyżka płatków soli morskiej
-
-
Do serwowania
- 1 szklanka liści mięty
- ½ szklanki pestek granatu
- ½ szklanka pistacji
- ½ szklanki prażonych orzeszków piniowych
- 2 szklanki jogurtu greckiego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- łódki cytryny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Słowo maqluba w języku perskim oznacza „do góry nogami”. Do miseczki nakłada się warstwy grillowanych warzyw, mięsa i aromatycznego ryżu, a potem się to odwraca i posypuje orzechami, ziołami i podaje z jogurtem. Danie wymaga sporo pracy, ale jest spektakularne i samo w sobie stanowi atrakcję.
Podsmaż kawałki jagnięciny na oliwie, aż zrobią się brązowe. Dodaj cebulę, przyprawy, sól i wymieszaj. Gotuj przez 5 minut, aż cebula zmięknie. Dodaj tyle wody, aby przykryła mięso, zagotuj, a potem zmniejsz ogień. Przykryj i gotuj przez godzinę, aż jagnięcina zrobi się miękka. W międzyczasie zbieraj szum z powierzchni wody. Dolej wody w razie konieczności. Następnie odcedź mięso, ale wywar zachowaj. Dodaj do niego tyle wody, aby łącznie było 1,5 litra.
Rozgrzej oliwę na patelni na średnim ogniu. Usmaż cukinię, bakłażany i kalafiora na złoty kolor. Zdejmij z ognia i odstaw.
Wymieszaj składniki mieszanki zbożowej w misce.
Duży, ciężki garnek natłuść oliwą. Układaj warstwami pomidory, cukinię i bakłażan. Na nich połóż jagnięcinę i kalafior. Posyp równomiernie mieszanką zbożową. Zalej wywarem i zagotuj na średnim ogniu. Gotuj bez przykrycia przez 5 minut, a potem zmniejsz ogień, przykryj i gotuj jeszcze 20 minut, aż ryż zrobi się miękki. Wyłącz ogień i zostaw na 30 minut bez zdejmowania pokrywki.
Wymieszaj w misce składniki na sałatkę.
Odwróć garnek z maqlubą i połóż na większym naczyniu. Zostaw je na 5 minut, żeby danie oderwało się od garnka. Zdejmij go i udekoruj maqlubę listkami mięty, orzechami i pestkami granatu. Podawaj z sałatką shirazi i jogurtem posypanym solą i skropionym oliwą.
Uwaga
Baharat można kupić w sklepach z żywnością bliskowschodnią.
W przepisie użyto miary australijskich łyżek i szklanek. 1 łyżeczka to 5 ml, 1 łyżka to 20 ml, 1 szklanka to 250 ml.
Wszystkie zioła powinny być świeże i lekko upakowane z szklankach.
Wszystkie warzywa są średniej wielkości i obrane.
Wszystkie jajka ważą 55-60 gramów.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź