Chateaubriand z sezonowej polędwicy z sosem balsamico i domową solą grzybową
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak w sezonie 3 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- środek polędwicy wołowej „Chateaubriand”
- pieprz świeżo mielony
- kilka gałązek rozmarynu
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu balsamicznego
Sos:
- 7 - 8 cebulek szalotek
- ćwierć szklanki brązowego cukru
- szklanka czerwonego wina
- 100 ml octu balsamicznego
- łyżka masła
- 2 gałązki rozmarynu
- tymianek
- liść laurowy
- pół szklanki ciężkiego sosu pieczeniowego
- sól grubo ziarnista
- 2 suszone borowiki lub podgrzybki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Polędwicę oczyść z błon, po czym odkrój obydwa ogony. Środkową część „chateaubriand” namaceruj pieprzem, octem, rozmarynem i czosnkiem. Zwiń w folię spożywczą i wstaw na noc do lodówki. Pamiętaj, aby przed smażeniem mięso wyciągnąć z lodówki, powinno mieć temperaturę pokojową. W rondlu karmelizuj cukier i dodaj pozostałe składniki sosu, gotuj na małym ogniu aż lekko zgęstnieje. Teraz bardzo mocno rozgrzej najlepiej żeliwną lub grillową patelnię i smaż mięso delikatnie ciągle je obracając jak na ruszcie. Obsmażoną polędwicę przełóż na blachę, przykryj folią aluminiową i wsadź do piekarnika. Piekarnik wcześniej ustaw na grzanie górne i nagrzej do 220 stopni C. Polędwicę po upływie jakiś 10 min wyjmij i odstaw na 2-3 min. Sos podaj w rondelku, a mięso krój przy gościach.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Kuchnia międzynarodowa
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W