Chateaubriand z sezonowej polędwicy z sosem balsamico i domową solą grzybową

Chateaubriand z senowowej polędwicy
Oceń przepis:
100 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak w sezonie 3 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • środek polędwicy wołowej „Chateaubriand”
  • pieprz świeżo mielony
  • kilka gałązek rozmarynu
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu balsamicznego
Sos:
  • 7 - 8 cebulek szalotek
  • ćwierć szklanki brązowego cukru
  • szklanka czerwonego wina
  • 100 ml octu balsamicznego
  • łyżka masła
  • 2 gałązki rozmarynu
  • tymianek
  • liść laurowy
  • pół szklanki ciężkiego sosu pieczeniowego
  • sól grubo ziarnista
  • 2 suszone borowiki lub podgrzybki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Polędwicę oczyść z błon, po czym odkrój obydwa ogony. Środkową część „chateaubriand” namaceruj pieprzem, octem, rozmarynem i czosnkiem. Zwiń w folię spożywczą i wstaw na noc do lodówki. Pamiętaj, aby przed smażeniem mięso wyciągnąć z lodówki, powinno mieć temperaturę pokojową. W rondlu karmelizuj cukier i dodaj pozostałe składniki sosu, gotuj na małym ogniu aż lekko zgęstnieje. Teraz bardzo mocno rozgrzej najlepiej żeliwną lub grillową patelnię i smaż mięso delikatnie ciągle je obracając jak na ruszcie. Obsmażoną polędwicę przełóż na blachę, przykryj folią aluminiową i wsadź do piekarnika. Piekarnik wcześniej ustaw na grzanie górne i nagrzej do 220 stopni C. Polędwicę po upływie jakiś 10 min wyjmij i odstaw na 2-3 min. Sos podaj w rondelku, a mięso krój przy gościach.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA