Udziec z dzika duszony w nalewce z korzennymi warzywami podany z topinamburem
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 2 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Potrawy na Boże Narodzenie
Składniki:
- 2,5 kg udźca z dzika
- owoce jałowca
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- seler
- kilka suszonych grzybów
- 3 listki laurowe
- nać selera
- 3 ziarnka ziela angielskiego
- garść suszonych śliwek
- 300 ml nalewki jałowcowej
- sok z leśnych owoców
- smażony topinambur:
- 1 kg ugotowanego topinamburu
- masło klarowane
- 2 suszone grzyby
- gałązka rozmarynu
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zamarynowany udziec z dzika natrzyj rozgniecionymi owocami jałowca. Posól i popieprz.
Warzywa korzeniowe pokrój na mniejsze kawałki. W garnku na smalcu obsmaż udzieć z dzika i wyciągnij. W tym samym garnku obsmaż warzywa i grzyby. Dodaj listki laurowe,nać selera, ziele angielskie i śliwki suszone. Do warzyw włóż mieso. Całość podlej nalewką i sokiem. Duś na małym ogniu przez 2-3 godziny.
Masło zaromatyzuj suszonymi grzybami. Topinambur pokrój w dużą kostkę i podsmaż na maśle.
Warzywa korzeniowe pokrój na mniejsze kawałki. W garnku na smalcu obsmaż udzieć z dzika i wyciągnij. W tym samym garnku obsmaż warzywa i grzyby. Dodaj listki laurowe,nać selera, ziele angielskie i śliwki suszone. Do warzyw włóż mieso. Całość podlej nalewką i sokiem. Duś na małym ogniu przez 2-3 godziny.
Masło zaromatyzuj suszonymi grzybami. Topinambur pokrój w dużą kostkę i podsmaż na maśle.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Potrawy na Boże Narodzenie
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W