Wieprzowina w musztardzie

Wieprzowina w musztardzie
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 3.50
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • łyżka oliwy
  • 2 polędwiczki (po 225 g)
  • sól i pieprz
  • 175 g musztardy diżońskiej (zwykłej lub ziarnistej)
  • drobno posiekana szalotka
  • miarka białego wina
  • miarka crème fraîche
  • 2 łyżki posiekanego rozmarynu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 175°. Nasmarować brytfannę oliwą. Mięso posolić i popieprzyć, po czym posmarować musztardą. Włożyć do brytfanny i wlać do niej pół miarki wody. Piec przez ok. 1,5 godz. (jeśli woda wyparuje, dolać). Wyłożyć mięso na półmisek i trzymać w cieple. Usmażyć szalotkę w brytfannie, na gazie. Zdeglasować białym winem i wygotować płyn do połowy. Wmieszać crème fraîche, dodać rozmaryn i zredukować do gęstości sosu. Sprawdzić smak. Pokroić mięso i polać sosem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA