Pissaladiere – placek drożdżowy z cebulą

Pissaladiere – placek drożdżowy z cebulą
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia francuska (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • ok. 280 g mąki pszennej chlebowej lub uniwersalnej
  • 1 łyżeczka soli
  • 180 ml letniej wody
  • 4 łyżki oliwy
  • ½ opakowania suszonych drożdży (1 łyżeczka) lub 13 g świeżych
  • ½ łyżeczki cukru
Wierzch:
  • 1 kg cebuli
  • świeży tymianek
  • 4 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki grubej soli lub soli w płatkach
  • ½ łyżeczki cukru lub miodu
  • ok. 16 filecików anchois
  • 20-30 oliwek czarnych, najlepiej nicejskich lub Kalamata, z pestkami
  • oliwa
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotowujemy ciasto drożdżowe. Świeże drożdże wkruszamy do miski, dolewamy ciepłą wodę i cukier, dosypujemy pół szklanki mąki i rozcieramy. Następnie odstawiamy na ok. 10-15 minut do podrośnięcia.

Do misy miksera wsypujemy pozostałą mąkę, sól i oliwę i dodajemy podrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto za pomocą haka przez min. 5 minut. Następnie smarujemy oliwą wierzch ciasta, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na min. 1h do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość.

W tym czasie przygotowujemy cebulę, kroimy w piórka. Rozgrzewamy na patelni 3 łyżki oliwy i wrzucamy cebulę, czosnek pokrojony w plasterki, cukier lub miód, sól i gałązki tymianku. Na średnim ogniu karmelizujemy cebulę do czasu, aż będzie ładnie złotobrązowa i miękka. Może to potrwać nawet 30 minut. W razie potrzeby, by cebula się nie przypalała, podlewamy odrobiną wody lub dolewamy więcej oliwy. Studzimy i wyciągamy gałązki tymianku.

Piekarnik nagrzewamy do 210-220 stopni. Ciasto rozciągamy na blaszce posypanej mąką i odstawiamy na ok. 15 min. Następnie rozciągamy tak, by pokryło całą blaszkę i układamy cebulę na wierzch, dokładamy oliwki i rozkładamy fileciki anchois, lekko skrapiamy całość oliwą. Wstawiamy do pieca na ok. 18-22 minuty, aż ładnie się przyrumieni. Serwujemy pokrojone w kwadratowe kawałki, najlepiej z lekkim, różowym winem z kostkami lodu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA