Pissaladiere – placek drożdżowy z cebulą
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia francuska (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- ok. 280 g mąki pszennej chlebowej lub uniwersalnej
- 1 łyżeczka soli
- 180 ml letniej wody
- 4 łyżki oliwy
- ½ opakowania suszonych drożdży (1 łyżeczka) lub 13 g świeżych
- ½ łyżeczki cukru
Wierzch:
- 1 kg cebuli
- świeży tymianek
- 4 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki grubej soli lub soli w płatkach
- ½ łyżeczki cukru lub miodu
- ok. 16 filecików anchois
- 20-30 oliwek czarnych, najlepiej nicejskich lub Kalamata, z pestkami
- oliwa
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotowujemy ciasto drożdżowe. Świeże drożdże wkruszamy do miski, dolewamy ciepłą wodę i cukier, dosypujemy pół szklanki mąki i rozcieramy. Następnie odstawiamy na ok. 10-15 minut do podrośnięcia.
Do misy miksera wsypujemy pozostałą mąkę, sól i oliwę i dodajemy podrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto za pomocą haka przez min. 5 minut. Następnie smarujemy oliwą wierzch ciasta, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na min. 1h do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość.
W tym czasie przygotowujemy cebulę, kroimy w piórka. Rozgrzewamy na patelni 3 łyżki oliwy i wrzucamy cebulę, czosnek pokrojony w plasterki, cukier lub miód, sól i gałązki tymianku. Na średnim ogniu karmelizujemy cebulę do czasu, aż będzie ładnie złotobrązowa i miękka. Może to potrwać nawet 30 minut. W razie potrzeby, by cebula się nie przypalała, podlewamy odrobiną wody lub dolewamy więcej oliwy. Studzimy i wyciągamy gałązki tymianku.
Piekarnik nagrzewamy do 210-220 stopni. Ciasto rozciągamy na blaszce posypanej mąką i odstawiamy na ok. 15 min. Następnie rozciągamy tak, by pokryło całą blaszkę i układamy cebulę na wierzch, dokładamy oliwki i rozkładamy fileciki anchois, lekko skrapiamy całość oliwą. Wstawiamy do pieca na ok. 18-22 minuty, aż ładnie się przyrumieni. Serwujemy pokrojone w kwadratowe kawałki, najlepiej z lekkim, różowym winem z kostkami lodu.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź