Mrożony nugat
Oceń przepis:
Przygotował:
Laura Calder
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu (odc.10)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 375 ml gęstej śmietany lub crème fraîche
- 4 białka jajek
- 55 g cukru + 1 łyżka do białek
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
- 100 g posiekanych
- prażonych migdałów
- 150 g wybranych
- posiekanych suszonych owoców
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ubij śmietanę i wstaw do lodówki. Ubij białka na sztywną pianę, posyp łyżką cukru i ubijaj dalej, aż uzyskasz błyszczącą masę. Odstaw i przygotuj elektryczną ubijaczkę. Podgrzej cukier z wodą. Podgrzewaj tak długo, aż syrop zgęstnieje, kiedy zostanie wlany do zimnej wody (4 min w 120°C). Dodaj miód i ponownie zagotuj. Biegnij po pianę z białek… Wciąż ubijając pianę ubijaczką wlewaj powoli syrop. Ubijaj, aż masa ostygnie, co możesz sprawdzić dotykając dna naczynia. Wsyp orzechy i suszone owoce do masy. Dodaj bitą śmietanę i wymieszaj wszystko delikatnie. Zamroź w formie do ciasta lub chleba. Żeby wyjąć nugat z formy warto ją zamoczyć w ciepłej wodzie. Wyłóż nugat na półmisek. Podawaj z malinami lub sosem owocowym.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W