Mrożony nugat

Mrożony nugat
Oceń przepis:
37 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Laura Calder

Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu (odc.10)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 375 ml gęstej śmietany lub crème fraîche
  • 4 białka jajek
  • 55 g cukru + 1 łyżka do białek
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • 100 g posiekanych
  • prażonych migdałów
  • 150 g wybranych
  • posiekanych suszonych owoców

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ubij śmietanę i wstaw do lodówki. Ubij białka na sztywną pianę, posyp łyżką cukru i ubijaj dalej, aż uzyskasz błyszczącą masę. Odstaw i przygotuj elektryczną ubijaczkę. Podgrzej cukier z wodą. Podgrzewaj tak długo, aż syrop zgęstnieje, kiedy zostanie wlany do zimnej wody (4 min w 120°C). Dodaj miód i ponownie zagotuj. Biegnij po pianę z białek… Wciąż ubijając pianę ubijaczką wlewaj powoli syrop. Ubijaj, aż masa ostygnie, co możesz sprawdzić dotykając dna naczynia. Wsyp orzechy i suszone owoce do masy. Dodaj bitą śmietanę i wymieszaj wszystko delikatnie. Zamroź w formie do ciasta lub chleba. Żeby wyjąć nugat z formy warto ją zamoczyć w ciepłej wodzie. Wyłóż nugat na półmisek. Podawaj z malinami lub sosem owocowym.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA