Domowe marshmallows

Domowe pianki marshmallows
Oceń przepis:
40 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Tomasz Deker

Seria kulinarna:
Desery Dekera (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Składniki:

  • Syrop cukrowy:
  • 500 g cukru
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 łyżki sztucznego miodu
  • 2 łyżki soku z buraka
Beza włoska:
  • 2 białka, około 80 g
  • 4 łyżki żelatyny
Dodatki:
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 3 łyżki zmiksowanych suszonych malin

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotuj syrop cukrowy. W garnku połącz wodę, cukier i sztuczny miód. Wszystkie składniki podgrzej i gotuj. Dokładnie wymieszaj. Jeżeli w syropie cukrowym pojawi się piana, usuń ją za pomocą łyżki.
Następnie wlej sok z buraka. Syrop gotuj do momentu, aż osiągnie temperaturę 128 stopni.
W misce połącz skrobię ziemniaczaną z cukrem pudrem. Składniki wymieszaj i przesiej. Następnie mieszanką oprósz blachę, na której będziesz szprycować pianki.
Żelatynę rozpuść w wodzie i odstaw do napęcznienia.
Przygotuj bezę. Białka ubij na sztywno. Do ubitych białek powoli cienką stróżką wlewaj syrop cukrowy. Nie przestawaj ubijać bezy.
Napęczniałą żelatynę rozpuść w kąpieli wodnej i wlej ją do bezy. Masę bezową ubijaj do momentu, aż się przechłodzi.
Za pomocą rękawa cukierniczego nanieś porcję pianek na oprószoną blachę.
Pianki oprósz zmiksowanymi malinami liofilizowanymi.
Pianki odstaw do wysuszenia na kilka godzin.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA