Pudding ryżowy
Oceń przepis:
Przygotował:
Laura Calder
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu (odc.16)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 100 g ryżu krótkoziarnistego
- 1 l tłustego mleka
- 60 g cukru brązowego
- 1 rozłupany owoc wanilii
- 125 ml bitej śmietany (niekonieczne)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do rondla wsyp ryż, cukier, wlej mleko, dodaj owoc wanilii i gotuj na średnim ogniu 50 min. Pamiętaj o częstym mieszaniu. Ryż powinien wchłonąć mleko. Masa ma być gęsta. Zdejmij ryż z ognia i wyjmij owoc wanilii.(Możesz go umyć i użyć ponownie albo wrzucić do cukru, który nabierze waniliowego aromatu). Połóż kawałek plastikowej folii na ryżu, żeby nie utworzył się kożuch i ostudź. Ubij śmietanę i wymieszaj ją z masą ryżową. Wyłóż na miskę, zawiń i dobrze schłodź. Podawaj z malinami albo sosem malinowym. Zimą możesz posypać ryż cynamonem lub gałką muszkatołową.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Desery
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W